Det är i Expressen som Sören talar ut. Om sveket, tystnaden och ensamheten.
- När Helsingborg har hemmamatch så tar jag bilen och åker upp till Östergötland. Jag vill inte vara nära Olympia då.
Det var förra året som Sören förde Hammarby till SM-guldet, klubbens första på 104 år. Guldtränaren blev ett hett byte på marknaden och valde Helsingborgs IF sedan Hammarby gått ut med att man inte ville behålla sin guldmakare.
Alla tippade Helsingborg som guldfavorit med sitt starka marterial och Sören som tränare. Men Sören varnade redan tidigt för att klubben enbart skulle bli ett mittenlag.
HIF:s drömmar om guld grusades också ganska snabbt och Sören fick försöka plocka fram det lilla extra ur truppen.

<b>Kallades ut</b>
Men så kom den olycksaliga augustikvällen. Hammarby hade slagit HIF med 3-1 och Sören kallades ut på Söderstadion av fansen. Där började han dansa och t o m sprang ett ärevarv, vilket fick HIF-styrelsen och även spelarna att reagera.
- Jag borde enbart gått ut i mittcirkeln och vinkat, säger Sören till Expressen. Därefter skulle jag återvänt till omklädningsrummet. Jag jobbar väldigt hårt för gruppen. En för alla, alla för en. Spelarna tyckte att jag svek gruppen i det här läget.
Det slutade med att Sören bad om ursäkt i bussen ut till Arlanda men ingen sa något mer. Dagen efter tränade HIF och då samlades spelarna till ett möte, ett möte som Sören provocerat fram.
Det slutade med att spelarna krävde att Sören skulle få sparken och på kvällen, efter träningen, ringde ordföranden Claes Johansson upp honom och lät meddela att klubben tappat förtroendet för Finspångs-sonen.
- Det var definitivt ärevarvet som utlöste alltihop. Annars tror jag att jag blivit kvar i klubben åtminstone säsongen ut, säger Sören.

<b>Ser mycket på TV</b>
I dag är alltså Sören utan jobb. Fast lönen kommer punkligt. Vad gör han egentligen om dagarna?
- Det blir mycket TV. Ibland fyra-fem fotbollsmatcher på raken. Och långa promenader med med min sambo Gun-Britt, svarar Sören som bor kvar ett stenkast från Olympia.
Är han då sugen på ett nytt tränarjobb?
- Ja, verkligen. Det berättade jag redan dagen efter för min agent, svarar Sören. Ta det lite lugnt, koppla av, säger de men jag jag vill träna ett fotbollslag. Jag lever för fotbollen.
Finns några klubbar som hört av sig?
- Ja, det gör det. För min del spelar det ingen roll om det är allsvenska klubbar. Det kan vara klubbar på lägre nivå, bara det är en klubb som har en plan, slutar Sören Cratz.
Räkna med att Sören har nytt jobb redan nästa säsong.