Nästa lördag eftermiddag på ett hotell i trakterna runt Friends arena i Solna kommer Anna Kinberg Batra att väljas till ny ordförande för Moderaterna. Tomas Tobé ska utses till ny partisekreterare. Sannolikt kommer partiets nyutnämnda ekonomiskpolitiska talesperson Ulf Kristersson att framträda. Kort sagt ska de senaste åtta årens dominerande regeringsparti vinka farväl till Reinfeldt, Borg och Bildt och installera ett nytt ledargarnityr. Även om det annonserade extravalet avblåstes i sista stund så sätts den nya M-ledningen omedelbart på svåra prov. På extrastämman i Solna nästa lördag blir det nog möjligt att få en eller annan hint om hur de nya moderattopparna tänker sig framtiden. Därför kommer jag att vara där. Politik är solklart bäst live.
De nya tar över i ett hyfsat gynnsamt läge. Trots valförlusten i höstas så är det i närtid som partiet har nått sina bästa valresultat. Den tidigare uttalade målsättningen om att de nya Moderaterna steg för steg ska överflygla Socialdemokraterna i storlek och betydelse kan hållas vid liv. Att bara fortsätta som vanligt låter sig dock inte göras. De nya Moderaterna är inte längre så nya. Partiet behöver laddas med något hyfsat nytt eller nygammalt. Och som sagt. En hel del kniviga och strategiskt viktiga vägval väntar runt hörnet. Det finns chanser att göra rätt och det finns risker att göra fel.
Högst upp på Kinberg Batras dagordning står uppgiften att komma fram till förhållningsregler för den tidigare regeringsalliansens uppträdande i riksdagen. Efter turbulensen vid förra månadens budgetomröstning har Alliansen och Socialdemokraterna kommit överens om att den största partikonstellationens budgetförslag ska gå igenom. Den nu dominerande tolkningen av denna överenskommelse är att Vänsterpartiet ges ett frikort att vänstervrida Sverige. Så blir det nämligen så länge som allianspartierna uppträder som ett parti i budgetarbetet. Det kommer dock att bli hart när omöjligt för Moderaterna och de andra partierna att få väljarstöd för att frivilligt avstå från tillfällen att få igenom sin politik och att samtidigt stoppa vänsterpolitik. Sådana tillfällen uppkommer vid budgetuppgörelser med Socialdemokraterna.
En annan drickfärdig pilsner för M är invandringspolitiken. Internt växer kraven på att Moderaterna ska återgå till sin egen mer restriktiva och reglerade migrationspolitik istället för att som nu hålla fast vid Miljöpartiets verklighetsblyga politik.
Den som lyssnar mellan raderna i Solna nästa lördag kommer nog att kunna snappa upp något om såväl asylmottagningens organisation och kostnader som om vikten av att få största möjliga inflytande för moderat riksdagspolitik även i opposition.