Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Tungt ja till vindkraft

Ett stadigt gäng från föreningen Kolmårdsvind satt på läktaren när fullmäktigepolitikerna i Norrköping i går kväll diskuterade och beslutade om föreningens ansökan om att få bygga en vindkraftpark i Marviken.

Fick politiskt stöd. Jan-Olov Jonsson, Gunnar Sem, Lars Sandell, Affe Gustavsson och Tore Wizelius (stående) från Kolmårdsvind följde debatten i fullmäktige kväll.

Fick politiskt stöd. Jan-Olov Jonsson, Gunnar Sem, Lars Sandell, Affe Gustavsson och Tore Wizelius (stående) från Kolmårdsvind följde debatten i fullmäktige kväll.

Foto: Widar Andersson

Widars ledare2016-03-01 06:00
Detta är en ledare. Folkbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Jag var där.

Att bygga vindkraft är inget som låter sig göras på en förmiddag. Kommunalrådet Karin Jonsson (C) inledde debatten med att påminna om att saken redan stötts och blötts i åratal. Norrköpings kommun har heller inte lyckats få till ett enda vindkraftverk av betydelse under de i vart fall tjugo år som vindsnurrorna har varit en realitet. Beslutet som fullmäktige tog i går kväll är en god illustration till det krångliga ramverket. Politikernas beslut utgör endast en inlaga till Mark- och Miljödomstolens fortsatta beredning.

Vi som har levt ett tag vet att fjorton år går fort. Längre än så är det inte kvar till årtalet 2030 då Norrköping enligt fullmäktiges eget beslut ska vara en ”fossilfri kommun.” Så det vill nog till att det smälls upp några vindkraftverk här vad det lider.

Hur det blir med vindkraftverken ute i Marviken är skrivet i stjärnorna. Som regelverket ser ut så har kommunen endast beslutsmakt om politikerna säger nej; använder sitt veto. Att en massiv majoritet av de folkvalda ledamöterna röstade för att tillstyrka ansökan från Kolmårdsvind behöver däremot inte betyda särskilt mycket. Länsstyrelsens slentrianmässiga avstyrkande yttrande kan ha större betydelse än de folkvaldas i hemkommunen.

Miljöpartiet har inte många ledamöter i fullmäktige. I vindkraftsfrågan är de likafullt splittrade. Ulf Nilsson knöt an till motståndet från M och SD. Argumenten var de gamla vanliga. Vindkraft är bra men inte här eller där utan någon annanstans. Ulf Nilssons starkaste argument var den klassiskt gröna invändningen att de planerade vindkraftverken var stora och effektiva!

Moderaternas argument var också märkligt. Gruppledaren Sophia Jarl hävdade att majoriteten genom att tillstyrka ansökan från Kolmårdsvind ”låter någon annan bestämma” om vindkraft i Norrköping.

Sverigedemokraterna anslog för sin del ett ornitologiskt perspektiv på den vindberoende energislaget. Markus Wiechel och de andra från SD som var uppe i talarstolen främsta nejargument till vindkraft var i vart fall omsorg om fågellivet.

53 av fullmäktiges 85 ledamöter tillstyrkte ansökan från Kolmårdsvind. Med tanke på det utdragna och gedigna beredningsarbetet i kommunen bör detta yttrande väga tungt i Mark- och Miljödomstolens prövning.