Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Tillit värd sin vikt i guld

På vägen från banken och till tåget köpte jag hemlöshetstidningen Situation Stockholm av en försäljare på stan. Jag betalade med kort.

Stor tillit. Nina Galata säljer Situation Stockholm till kortbetalande kunder på gatan.

Stor tillit. Nina Galata säljer Situation Stockholm till kortbetalande kunder på gatan.

Foto: JONAS EKSTRÖMER / TT

Widars ledare2014-10-13 06:04
Detta är en ledare. Folkbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Häromdagen var jag inne på ett bankkontor för att uträtta ett ärende som krävde min fysiska närvaro. Det var längesedan sist. Bankerna ligger ju i det digitala samhällets frontlinje. Nästan alla bankrelaterade ärenden går numera att utföra "på nätet". Det bankkontor i Stockholm som jag besökte förra veckan hade precis upphört med kontanthantering. Det lilla kontoret var därför fullt med förtretade och förvirrade bankkunder som togs om hand av ett stort antal vänliga och pedagogiska banktjänstemän. Kunderna tycktes dels bestå av äldre personer och dels av människor som på grund av nylig invandring eller andra omständigheter ännu inte var fullt ut digitaliserade bankkunder.

Kontanterna försvinner i rask takt det svenska samhället. Enligt siffror från Bankföreningen som TT återger så har det sammanlagda värdet på alla pengar på den svenska marknaden minskat med mer än 25 procent sedan 2008. Den sista september i år cirkulerade sedlar för 75 miljarder kronor och mynt för fem miljarder. Enligt samma källor är Sverige och Norden i världstopp när gäller kontantfri handel. 80 procent av alla inköp genomförs utan kontanter. Vilket kan jämföras med situationen i till exempel Italien där kontanthandeln fortfarande dominerar stort. Niklas Arvidsson, docent i industriell dynamik säger till TT att skillnaderna i huvudsak beror på italienarnas låga förtroende för myndigheterna och bankväsendet. Banker och kortföretag är givetvis intresserade av att driva på utvecklingen. Niklas Arvidsson tror att Sverige kanske kan vara kontantlöst runt år 2030. Men det hänger på att kunderna hänger med.  "Folks känsla för reda pengar i handen kan sätta stopp. I en Sifoundersökning svarade två av tre tillfrågade att kontanter är en "mänsklig rättighet", säger Arvidsson till TT.

Många av de uppretade kunderna på bankkontoret i Stockholm föreföll att kunna skriva under på det där med kontanter som en mänsklig rättighet. Men de flesta vänjer sig rätt snabbt och tar till sig förändringarna. Här har Sverige en stor fördel. Vi litar i allt väsentligt på stora och samhällsviktiga företag och myndigheter och politiker. Och framförallt så litar vi på varandra som medmänniskor. Den tilliten är värd så oerhört mycket för Sveriges utveckling och framtidschanser.

På vägen från banken och till tåget köpte jag hemlöshetstidningen Situation Stockholm av en försäljare på stan. Jag betalade med kort.

Läs mer om