Ardalan Shekarabi (S) är civilminister i den nya regeringen. Enligt en intervju i tidningen Dagens Samhälle kommer Shekarabis huvudsakliga arbetsuppgifter att riktas mot kommunsektorn. Han har ambitioner och idéer om hur den offentliga styrningen ska gå till i framtiden. Shekarabi spänner bågen högt. "Nu handlar det om att stärka professionerna. Vi kommer, i nära samarbete med SKL och med forskare, att ta fram en resultat- och målstyrning som inte begränsar autonomin för lärare, poliser och andra grupper av anställda i den offentliga sektorn." Onekligen uppfriskande med ett statsråd som är intresserad av sådant som förvaltningspolitik.
Den tidigare regeringen visade ett högst förstrött intresse för hur det offentliga Sverige ska styras och organiseras. Jag minns särskilt hur politiker från kommuner och landsting ägnade mängder med tid, engagemang, konflikter och utredningar/seminarier åt frågan om hur Sverige skulle styras i ett antal nya, färre och större regioner. Av allt detta blev sedan i stort sett ingenting. Regeringens moderater la en våt filt över alltihop. De regioner som nu bildas vid årsskiftet - bland annat region Östergötland - är i allt väsentligt endast en intern rockad av arbetsuppgifter mellan landstinget, länsstyrelsen och det forna regionförbundet Östsam. Vare sig geografin, befogenheterna eller relationerna till medborgarna och staten förändras på några särskilt nämnvärda sätt.
I intervjun med Dagens Samhälle kan han inte säga något om ifall en nya regeringen kommer att ta upp idén med att rationalisera Sverige politisktadministrativa överbyggnad genom att pusha på för storkommuner och storregioner.
" Jag säger inte nej till större kommuner och regioner. Många små kommuner har det väldigt tufft i dag, och stora problem med kompetensförsörjning. Vi tänker inte vara passiva, som alliansregeringen. Vi ska jobba med frågorna", säger Shekarabi till tidningen.
Som sagt; uppfriskande med en minister som verkligen bryr sig om hur den offentliga sektorn fungerar och styrs. Stimulerande med en regeringsledamot som är helt inställd på att regera i den meningen att han vill vara med och förändra, förnya och förbättra. Och som efter ett rikt liv som bland annat papperslös flykting, SSU-ordförande och jurist redan vid 35 års ålder vet vad han vill.
Han har med sig stabila ingångsvärden in i viktiga frågor om välfärdsföretag och upphandlingar. "Jag vill att vi kommer bort från låsningarna i debatten om vinstuttag i välfärden", säger Shekarabi. Via juridiska studier vid Uppsala universitet har han dessutom blivit något av en expert i upphandlingsfrågor.