När jag var yngre talades det ofta i socialdemokratiska kretsar om "blandekonomi". Begreppet användes för att markera distans till såväl renodlade marknadsekonomier som till kommunistiska planekonomier; sådana fanns kvar på den tiden. Sverige var annorlunda än andra. Vi var inte öst, vi var inte väst, vi hade vår egen modell som i våra egna ögon var bäst.
Blandekonomin dyker upp i huvudet när jag läser tidningen Dagens Samhälles genomgång av vad de kallar för "den offentliga marknaden". Tidningen mäter sedan flera år tillbaka vad för slags tjänster och varor som privata företag levererar till det offentliga. Och hur mycket pengar som det offentliga betalar till företagen för dessa varor och tjänster.
Enligt Dagens Samhälle omsatte hela den offentliga marknaden ungefär 900 miljarder kronor 2013. För att byrta ner denna enorma helhet till en mer överblickbar och intressant så har tidningen en topplista där de 30 företag som har störst affärer med det offentliga presenteras.
"De tre byggjättarna Peab, NCC och Skanska är i en klass för sig. De toppar som tidigare listan över de företag som säljer mest till offentlig sektor. Inom byggbranschen är ÅF och Strukton Rail de företag som ökar sina marknadsandelar mest", skriver Dagens Samhälle.
Att byggföretagen är störst är inte så konstigt. Kommuner, landsting och staten bygger ständigt till, om och nytt och byggföretagen är privata. Bland snabbväxarna sticker som sagt järnvägsunderhållsföretaget Strukton Rail ut lite extra. Kan kanske ses som ett gott tecken i tiden för alla frustrerade tågresenärer?
För den som förlitat sig på upphetsad journalistik om vänstervågor och företagsförbud kanske det kommer som en överraskning av välfärdsföretagen fortsätter växa. Utbildningsföretaget AcadeMedia - som jag själv vet en del om eftersom jag sedan flera år tillbaka är ordförande i en grupp av oberoende rådgivare i företaget - avancerar rentav från nionde och till fjärde plats på listan.
De välfärdsföretag som växer och utvecklas gör det framförallt därför att fler patienter, omsorgstagare, ungdomsskoleelever, föräldrar och vuxenstudenter väljer att anlita dessa företag för de mycket viktiga och personliga tjänster som vård, skola och omsorg utgör.
Dagens samhälles granskning av den offentliga marknaden visar att blandekonomin har fått en ny betydelse och en ny vår i Sverige. Vilket är oerhört positivt. Samhället blir starkare när det byggs och vårdas av offentligheten i nära samverkan med privata krafter.