Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Logik för grön regering

Foto: Thomas Johansson

Widars ledare2016-05-14 06:00
Detta är en ledare. Folkbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Det avgående språkröret Åsa Romson inledde miljöpartiets kongress i Karlstad. Jag var där.

”Jag ville gärna ha fortsatt som språkrör. Det är hårt att inte vara behövd”, sa Romson och fick stående ovationer av ombuden i Karlstad. En hel del av de applåderande och jublande miljöpartisterna i salen hade tidigare under veckan bidragit till Åsa Romsons fall genom att i sina lokalavdelningar rösta för valberedningens förslag. Sådan är politiken; inget konstigt med det. Romson visade heller inte minsta bitterhet. Givet miljöpartiets mycket utsatta opinionsläge var det uppenbart för partiledningen att något extraordinärt behövde göras. Någon eller några toppfigurer behövde gå på plankan. Åsa Romson hade ingen chans att hävda sig mot den mer erfarne och förslagne maktspelaren Gustav Fridolin. Och inget konstigt med det heller. Det är trots allt politik vi talar om.

Den ”nystart” för partiet som både Romson och Fridolin vill få till består i huvudsak av att MP vill framtona som ett regeringsdugligt parti som har full koncentration på klimat- och miljöfrågor.

Gustav Fridolin var övertydlig när han talade till kongressen. ”Det sägs att man lär av sina misstag. De senaste veckorna har jag lärt mig mer än vad jag gjort under resten av mitt liv”, sa Fridolin och visade nödvändig ödmjukhet. Det allra viktigaste han lärt sig var att framöver uppträda på ett sätt så att medborgarna inte ”går runt och undrar hur det går för Miljöpartiet utan istället tänker på vad regeringen gör för att Sverige ska gå bättre”, sa Fridolin.

Åsa Romson talade för sin del om att miljöpartister behöver inse ”regerandets logik” som innebär att regeringen i första hand har att förhålla sig till verklighetens händelser. Både det avgångna och det omvalda språkröret betonade dessutom i nästan varje mening betydelsen av att lyssna och lära av alla de i partiet som visar regeringsduglighet ute i kommuner och landsting.

Finansminister Magdalena Andersson (S) dök upp på kongressen. Hon deltog i ett panelsamtal om ”det gröna samhällsbygget” tillsammans med ett antal miljöpartister. Bra initiativ. Magdalena Andersson lyfte fram samstämmigheten och den ömsesidiga påverkan som sker mellan partierna i regeringen.

För mig som varmt uppskattar det socialdemokratiska förhållningssättet till samhälle och politik känns det mycket angeläget att Miljöpartiet förmår att samla ihop sig och utvecklas till ett grönt parti som bidrar till att bredda och förnya det socialdemokratiska förhållningssättet till saker och ting.

Jag tror det kan gå åt det hållet.