Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Löfven har chansen

Jean Tirole. S bör ta chansen och lämna stendött tankegods från förr och knyta an till Nobelprisvinnare av 2014.

Jean Tirole. S bör ta chansen och lämna stendött tankegods från förr och knyta an till Nobelprisvinnare av 2014.

Foto: ANDERS WIKLUND / TT

Widars ledare2014-12-27 06:27
Detta är en ledare. Folkbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Av allt att döma kommer statsminister Stefan Löfven att på tisdag i nästa vecka utlysa ett extraval till riksdagen. Det betyder att de partier som ställer upp i valet har fått en möjlighet att korrigera sina insatser under den politiska höst som ändade med regeringens voteringsförlust om budgeten den 3 december. Socialdemokraterna har nu ett sällsynt bra tillfälle att befria sig från de sista resterna av de totalitära dogmer från förrförra seklet som på ett märkligt reptilhjärneplan fortfarande styr synen på välfärdsföretagens roll i samhället. Tidigare i december presenterade sig nämligen ekonomipristagaren till Alfred Nobels minne Jean Tirole för de svenska politikerna. S har en tradition av att vilja samverka med framstående akademier. Nu finns chansen för S att växla ut det urgamla mot den mest framstående vetenskap som världen känner 2014. Jean Tiroles internationellt erkända och nu Nobelprisbelönade forskning är ett grundskott mot S överenskommelse med V om det som kallas vinsterna i välfärden. Jean Tirole avråder lika bestämt från att låta ”marknaden sköta sig själv” som vad han med eftertryck varnar för att försöka styra välfärdsföretag genom till exempel bemanningskrav eller vinstbegränsningar. Sådana insatser kan leda till att de företag som har sämst effektivitet och kvalitet blir kvar. Däremot innebär ett ökat fokus på kvalitet och mer frihet till aktörerna att välfärdens potential till förbättringar utökas. Medborgarnas valfrihet och ett stort antal utförare kombinerat med bra myndighetskontroll är utvecklande.

Enligt Jean Tirole bygger en framgångsrik politik på begåvade regleringar som tar hänsyn till vad företag är och hur de fungerar.

Det finns kort sagt inget vetenskapligt stöd för de ideologiska vanföreställningar om företag och vinster som Vänsterpartiet med stöd av lite drygt fem procent av väljarna har tvingat på Socialdemokraterna.

Valfrihetsreformerna har utvecklat den svenska välfärden under 20 år. När människor får chansen att välja utförare så gynnas utförare med kvalitet. Risken är att medborgare som inte gör medvetna val blir kvar hos leverantörer med kvalitetsbrister. På grundskolans område råder en internationell samsyn om att ojämlikheten mellan skolorna har ökat i takt med valfrihetens landvinningar. Enligt OECD:s experter – vars landvinningar enligt regeringen skall ligga till grund för en stor och genomgripande skolkommission – är också bristande lärarkompetens en viktig förklaring till de fallande kunskapsresultaten i Sverige. Uppfattningen att förbud mot privata utbildningsföretag skulle förbättra situationen har däremot inget stöd vare sig hos Nobelpristagare, OECD eller hos en majoritet av riksdagens partier. Istället för att avskaffa valfriheten och likrikta utbildningsleverantörerna så behöver vi utveckla långsiktiga spelregler för välfärdsföretagen.

Svenskt Kvalitetsindex SKI presenterade nyligen sin undersökning kring medborgarnas nöjdhet i välfärden. Enligt SKI så är de privata aktörerna i en klass för sig. Inom flera områden, främst gymnasieskola och förskola, har de privata aktörerna bidragit till att lyfta de kommunala verksamheterna. Tidskriften Dagens Samhälle presenterade nyligen resultaten i de nationella proven. De fristående skolornas elever presterar mycket bra i alla kategorier från svenska som andraspråk till matematik, engelska och svenska.

Debatten om vinster i välfärden har förblindats av ideologiska vanföreställningar. Att anföra kvalitetsbrister som ett skäl att stoppa utbildningsföretagen är kort sagt inget annat än en reflex från prövade och misslyckade ideologier.

Förhoppningsvis kan en fransk Nobelpristagare bidra till att Socialdemokraterna ställer om sin kompass.

Kan sin sak

Ledare

Välfärdsföretag

Folkbladets Widar Andersson har lång erfarenhet av att kombinera S-politik och engagemang för och i välfärdsföretag av olika slag. Widar har parallellt med uppdrag som kommun- och rikspolitiker och som S-skribent haft styrelseposter och gjort andra insatser i bland annat utbildnings- och omsorgsföretag. Sedan ett antal år tillbaka är Widar Andersson ordförande i en rådgivningsgrupp till utbildningsföretaget AcadeMedias bolagsledning.

Läs mer om