Minsta föräldrakooperativ och idrottsförening lyder under samma universella regler och lagar som stora jättekoncerner och valda parlament: Allt beslutsfattande handlar om majoritet. I de fall då det finns olika meningar om hur verksamheten ska utvecklas och/eller ledas så gäller det för styrelsen/regeringen att agera på ett sådant sätt att de samlar ihop ett tillräckligt antal röster, mandat och/eller aktier för att få majoritet.
Inför det eventuella extra valet i mars råder en omfattande förvirring om begreppen majoritet och minoritet. I parti och minut påstår journalister och politiker att det normala i Sverige är en minoritetsregering och att Sverigedemokraterna genom sitt uppträdande i riksdagen därför saboterar en gammal och vedertagen ordning. Det "normala" i Sveriges riksdag är självklart att den regering som styr har majoritet. Allting annat vore helt absurt. Att i stort sett alla regeringar i sig själva inte har haft majoritet är lika sant som ointressant. Den regering som endast har ett mindretal av rösterna bakom sig har i uppdrag att genom överenskommelser, förhandlingar och köpslående se till att skaffa sig nödvändiga flertal inför viktiga och avgörande omröstningar om till exempel budgetar och väsentliga reformer.
Den parlamentariska situationen i riksdagen är ur ett historiskt perspektiv just nu väldigt besvärliga. Många gör jämförelser med 1920-talets stökiga period då regeringar föll och kom på löpande band. På 1920-talet var det de moderna tiderna med rösträtt och en växande socialdemokrati som störde det gamla och fördemokratiska styrelseskicket. Efter hand stabiliserades läget och S tog hand om makten i 44 obrutna år. Vad för slags förändringar vi nu står mitt i är svårt att säga. En allmän varning för att lägga kalkerpapper mellan historien och nutiden är dock alltid på sin plats.
Sakligt sett så finns en rad olika möjligheter för majoritetsbyggen i dagens riksdag. Att få in en majoritet i en och samma regering är sannolikt svårt. Därför måste alla som har regeringsbildarambitioner i första hand lägga allt sitt krut på att sondera terrängen för samarbeten i riksdagen.
De två partierna som mest liknar varandra är S och M. Huruvida detta också är det mest lämpliga majoritetsblocket kan man diskutera till tidens slut. Partierna har dock inte den tiden. Ska de med inte allt för stukad legitimitet och hyfsat anseende kunna styra Sverige så krävs att de inom några månader kan presentera en vettig majoritet som matchar Sverige och vad Sverige är och behöver. Som på vetenskaplig grund kan restaurera ungdomsutbildningen. Som kan styra upp migrationen så att Sverige blir ett värdigt och vettigt invandringsland. Som kan förnya arbetsmarknaden och minska långtidsarbetslösheten.