På Jakobsbergsgatan 18 i Stockholm har Studieförbundet Näringsliv och Samhälle (SNS) sina lokaler. Där presenterade Cristina Eriksson Stephanson från Ägarprövningsutredningen häromdagen sina slutsatser och förslag inför en stor publik. Jag var där.
Ägarprövningsutredningen tillsattes av den förra regeringen i samförstånd med S och MP. Syftet med utredningen var att undersöka behovet av nya regler och villkor för ägare och ledningar i välfärdsföretag. Kort sagt; ett hedervärt försök av politiken att springa ikapp såväl opinionen som den snabba tillväxten av stora välfärdsföretag.
Johan Fredriksson är vd i sjukvårdskoncernen Praktikertjänst. Han medverkade på mötet. Fredriksson konstaterade mycket riktigt att de förslag som utredningen lägger är sunda och kloka i det stora hela. Det är självklart att ägare och ledning för välfärdsföretag ska vara dokumenterat ”hela och rena”, ha saklig och ekonomisk kompetens och ha goda insikter om den bransch där de vill verka. Däremot är ju premissen för utredningen helt fel, sa Fredriksson. De privata välfärdsföretagen har inte på något sätt sämre kvalitet eller mindre kunniga ägare och ledningar än vad kommuner och landsting har. Utan hela den här saken är i grunden väldigt politisk.
Ur ett politiskt perspektiv leder Vänsterpartiet med 1-0. Trots att V i höstas gjorde ett av sina sämsta val så innebär den parlamentariska situationen att partiet ändå kan pressa regeringen i frågan om välfärdsföretagens framtid. Det talas om eventuella förbud och stopp för vinster och företag. Därmed har V lyckats skapa en ökad osäkerhet om vad politiken kommer att hitta på här framöver. Osäkerheten kan leda till att de stora företagen tvekar om investeringar, företagens banker börjar fundera på om riskerna är rimliga, ägare börjar fundera på om det är bäst att sälja, lärare och sjuksköterskor börjar fundera på att kanske byta till ett offentligt jobb och elever, föräldrar och sjuka och gamla och deras anhöriga börjar fundera på om skolan och vårdcentralen finns kvar om ett par år?
Ur ett annat och mer praktiskt perspektiv leder välfärdsföretagen med 100-0. Alltfler människor söker sig till företagens skolor, vårdcentraler, äldreboenden och allt vad de nu kan vara. Möjligheten att göra personliga kvalitetsval uppskattas av stora och breda majoriteter. De allra flesta välfärdsföretag - särskilt de stora och industriellt drivna företagen - är stabila och fokuserade på sin kärnuppgift. Att staten nu skärper sig i sin kärnuppgift som grindvakt vid välfärdsstatens bidrag och förmåner är väldigt positivt för oss alla. Genom en förbättrad ägarprövning och utbyggd tillståndsplikt för till exempel hemtjänstföretag skapas bra trösklar för att hålla oseriösa lycksökare borta från välfärden.