Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Finspångs eviga Kraftlopp

Bildningen. Här inviger kommunalrådet Anders Härnbro Bildningen tillsammans med landshövding Elisabeth Nilsson.

Bildningen. Här inviger kommunalrådet Anders Härnbro Bildningen tillsammans med landshövding Elisabeth Nilsson.

Foto: Magnus Andersson

Widars ledare2016-08-25 12:00
Detta är en ledare. Folkbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

På lördag är det dags för Kraftloppet i Finspång igen. Jag har varit med vid två tillfällen tidigare. Senaste gången var för några år sedan då jag sprang en sträcka i Stefan Franssons B-lag. Är alltid en särskild känsla att springa i ett lag. Ansvaret är större än då man som annars springer bara för sin egen ära och kondition.

I år blir det tyvärr inget Kraftlopp för mig. Har andra plikter som sätter stopp för löpande ute på vägarna.

Finspång som ort är på många sätt inne i sitt eget och ständigt pågående kraftlopp. Under seklernas gång har mängder med orter i Sverige blommat upp och försvunnit. Det är i grunden tillgången på jobb och inkomstmöjligheter som avgör orternas, samhällenas och städernas framgångsgrader. Avfolkning är alltid en effekt av att jobben börjar ta slut.

För Finspångs del är det inte jobben som är den besvärligaste sträckan i Kraftloppet. Inom kommunens hank och stör finns några tusen av Östergötlands och i vissa fall även Sveriges bästa industriarbetsplatser med god betalning, med kvalificerat innehåll och med total global integration. I relation till folkmängden har jag sett någonstans att Finspång matchar hi-tech städer som Linköping när det kommer till teknikladdade industrijobb.

Finspångs backigaste och svettigaste kraftloppssträcka handlar istället om orten som sådan. Det handlar kort sagt om storleken. Det handlar om det kommersiella och kulturella utbudet och om påfrestningen att kämpa mot urbaniseringens starka trender.

Folk gillar mer och mer att bo i städer. Därför pendlar många från Norr- och Linköping till de fina jobben i Finspång. I till exempel Norrköping och Linköping är också utbudet av jobb större. Chansen att du och/eller din partner kan byta jobb och göra karriär utan att behöva flytta är betydligt större i en större stad än på en liten ort. Att pendla till Stockholm med tåget är lättare från Norrköping än från Finspång. Och så vidare med mera.

Finspång gör det bra. Efter att i många år ha tappat invånare och nästan riskerat att hamna hopplöst på efterkälken så hände något. Det tidigare kommunalrådet Stig Andersson kämpade fram den nya vägen till Norrköping. Arena Grosvad byggdes, det vackra huset Bildningen för bibliotek och gymnasieskolorna växte fram, höghus byggs och befolkningen växer så sakta.

Framsteg ger ny energi den eviga Kraftloppskampen att bli större, vackrare och bättre.