Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Finspång ska slå Sverige

Härnbros uppdrag. Finspångs högstadier har ett bra läge. Anders Härnbro (till höger) kan se till att bra blir bäst.

Härnbros uppdrag. Finspångs högstadier har ett bra läge. Anders Härnbro (till höger) kan se till att bra blir bäst.

Foto: Erika Wiman

Widars ledare2015-05-06 06:00
Detta är en ledare. Folkbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Vårterminen 2014 gick 97 260 elever i nionde klass ut ur grundskolan. 211 av dessa ungdomar kom från Finspång. 101 gick ut från Grosvadskolan och 110 sa hej och adjö till Nyhemsskolan. Resultaten spretar lite. Betygen - meritvärdet - ligger ungefär på riksnivå på Grosvadskolan medan Nyhemsskolan hamnar en bit under det genomsnittliga meritvärdet för riket. När det gäller andelen elever som nått kunskapsmålen i alla ämnen vänds kuttingen helt om. Nyhemsskolan ligger över rikssnittet medan Grosvadskolan placerar sig under.

Under årens lopp har de båda högstadieskolorna bytt plats med varandra i resultatredovisningarna. Tillfälligheter kan påverka enstaka års resultat. I ett lite längre perspektiv är det dock ingen tvekan om att Finspångs högstadieskolor förbättrats realt.

De äldsta sammanställningarna jag hittar hos Skolverket gäller läsåret 1997/98. Av de 97 258 niondeklassare som då lämnade grundskolan befann sig 239 elever på Finspångs högstadieskolor.

Grosvadskolan och Nyhemsskolan ligger klart under riksresultaten såväl vad gäller meritvärden som andelen elever som nått alla kunskapsmålen i alla ämnen.

Tendensen är tydlig. Steg för steg har Finspångs grundskolor gjort ett bättre jobb och förbättrat kvaliteten under de senaste 15 åren.

Finspång borde dock kunna prestera så pass mycket bättre. Inget annat än 100 procent är ett godkänt resultat när andelen grundskoleelever med behörighet till gymnasieskolan ska summeras. Ett självklart delmål på vägen är att Finspång alltid ska vara bättre än siffrorna för Sverige.

Finspångs fördel är inte minst litenheten. Antalet högstadieelever är inte fler än att de skulle rymmas i en halvstor storstadsskola. Med en strikt uppföljning av varje elevs utveckling och resultat är det fullt möjligt att förbättra resultaten avsevärt på bara några få år.

Kommunalrådet Anders Härnbro bör vidta de åtgärder som krävs för att försäkra sig om att denna uppföljning pågår på ett tillfredsställande och effektivt sätt. Härnbro bör också ta larmrapporterna om "knivar och bränder" på Grosvadskolan på största allvar. Trygghet och arbetsro är grunden för framgång.

En annan fördel för Finspång är att Curt Nicolin Gymnasiet - en av Sveriges bästa skolor i sina nischer - är verksamt på orten. Kanske kan CNG göra än mer än idag för att sporra grundskoleeleverna till hårdare och mer envetna studier?

En tredje fördel för Finspång är självklart arbetsmarknaden. Få mindre orter i Sverige kan ståta med så avancerade industriarbeten som Finspång.

Finspångs skolor ska slå Sverige vad som än mäts.

Läs mer om