Mikael Sjöberg är generaldirektör på Arbetsförmedlingen. I generaldirektörsuppdraget kan sägas ingå att då och då larma i medierna om hur eländigt myndigheten har det och om hur hårt medarbetarna tvingas slita för att försöka nå målen och om hur viktigt det är med ett höjt anslag från regeringen.
Mikael Sjöbergs intervjuades av P1 Morgon i går. Intervjun var i och för sig så pass problemorienterad att programledaren Anna Hernek fann goda anledningar att ställa frågan "Du låter nästan uppgiven?"
Generaldirektörens budskap kan dock på intet sätt förklaras som sedvanligt anslagsfiske. Mikael Sjöberg beskrev möjligheterna för Arbetsförmedlingen att göra ett bra jobb med nyanlända invandrare som "bortblåsta".
Myndigheten har sedan några år tillbaka ansvaret att etablera nyanlända asylsökande i arbetslivet. I lagtexterna finns mängder med fina ord om individuella etableringsplaner för var och en. Med de kraftigt ökade volymer som nu förutspås för 2015 säger Mikael Sjöberg att varje handledare på Arbetsförmedlingen kan få ansvar för upp till 90 asylsökandes etableringsplaner. Vilket leder till att "vi inte kan erbjuda bra etableringsplaner och att det blir långa väntetider", säger Sjöberg till P1 Morgon.
Migrationsverkets generaldirektör Anders Danielsson har tidigare under året orsakat stor politisk uppmärksamhet med prognoser om ökad antal asylsökande och om ökat antal kostnadsmiljarder för asylprövningen och för flyktingmottagandet.
Migrationsverkets prognoser och beräkningar är dramatiska. Men lika lite som Arbetsförmedlingen kan Migrationsverket anklagas för att ägna sig åt överdrivet eländesskrammel för att få upp anslagen.
De båda myndigheterna är däremot tydliga exempel på verksamheter som sitter fast i byråkratiska regelverk som riskerar att sänka dem när antalet asylsökande blir betydligt fler än vad som antagits i planerna. Politiken behöver kliva in och styra upp myndigheternas förutsättningar. Politiken får se till att antalet nyanlända invandrare som ska etableras i arbetslivet inte är fler än vad Arbetsförmedlingen klarar av. Genom regeländringar och genom att driva fram ny praxis kan politiken även se till att trycket på Migrationsverket minskar.