Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Anständig moderatkritik

Borgs betydelse. Anders Borg blir inte lätt att ersätta för Moderaterna när de nu laddar om.

Borgs betydelse. Anders Borg blir inte lätt att ersätta för Moderaterna när de nu laddar om.

Foto: JANERIK HENRIKSSON / TT

Widars ledare2014-11-29 07:52
Detta är en ledare. Folkbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Hans Wallmark är ordförande i moderaternas eftervalsanalysgrupp. Per Nilsson är analyschef i partiet. Igår presenterade de sina slutsatser om varför deras parti tappade stort i höstens val och om vad som kan göras för att komma igen. Moderaterna är idag ett parti som uppfattas som "anständigt och förtroendeingivande", konstaterade Wallmark och Nilsson på DN Debatt i går. De slog också fast att "vi ska kännetecknas av dessa värden, annars kommer vi på sikt att bli marginaliserade."

"Marginaliserad" är ett viktigt ord i M-sammanhang. Moderaterna har under långa perioder varit just marginaliserade i svensk politik. De flängde runt på högerkanten - ibland väldigt långt ut - höll ideologiska tal och hade två Mittenpartier mellan sig och Socialdemokraterna. För de flesta mittenparti- och S-väljare var Moderaterna ett otänkbart alternativ i röstbåset.

Dit vill Wallmark och Nilsson inte tillbaka. För att undvika en regression behöver partiets organisation ses över. Den indirekta kritiken mot nuvarande partisekreterare Kent Persson är mycket skarp. Det sägs i artikeln att partiorganisationen inte klarade av att axla viktiga uppdrag under mandatperioden.

Moderaternas styrkepunkt i politiken är att klart flest väljare ser M som det parti som är bäst på att ta ansvar för svensk ekonomi. Den där styrkepunkten stavas nog i allt väsentligt Anders Borg. Finansminister Borg kom till M i en tung tid för partiet. Hans image var den lärde ekonomens snarare än politrukens. Sådant uppskattas alltmer av dagens alltmer utbildade och självtänkande medborgare. Valet av Anders Borgs efterträdare är därför minst lika viktigt som att Anna Kinberg Batra väljs till ny ordförande på stämman i mars.

En annan nöt som de moderata tänkarna behöver knäcka är hur det migrationspolitiska äventyret med MP ska avslutas på ett anständigt sätt. Väljartappet till SD är till stora delar återtagningsbart om Moderaterna steg för steg återgår till en mer restriktivt human linje som är mer i harmoni med styrande begrepp som ordning och reda i välfärden och om att jobb går före bidrag. Hans Wallmark och Per Nilsson tassar lite försiktigt runt frågor om invandringens storlek. All respekt för det. Det finns inga lätta och snabba svängar att ta till för den som vill vara anständig. Att på politikerprosa slå fast att "här behövs en intern politikutveckling" är nog det skarpaste och mest förtroendeingivande som går att säga för här och nu.

Läs mer om