Det är ofta väldigt svårt att exakt fastslå varför en fotbollsmatch gick som den gick. Eller ännu svårare; att presentera oomkullrunkeliga orsaker till varför ett val gick som det gick. På ett sätt är det förstås enkelt: Det gick som det gick därför att det ena laget gjorde fler mål än de andra och därför att det ena partiet fick fler röster än det andra partiet.
Folkpartiledaren Jan Björklund försöker i gårdagens DN att gräva sig lite djupare ner i förklaringsmassan till varför det blev så att Alliansen fick färre röster än det andra regeringsalternativet.
I huvudsak anser Jan Björklund att valförlusten var moderaternas fel. "Vi var för tunna. Väljarna vill veta vad som är idéerna och visionerna framåt men vi lyckades inte förnya oss", säger FP-ledaren. Det "vi" som var för tunt ska uttalas "M", säger Björklund både på och mellan raderna i intervjun med Dagens Nyheter.
Den tidigare utbildningsministern anser att Moderaterna hade för mycket att säga till om när det gällde finanser, skatter, försvar, arbetsmarknad och socialförsäkringar. Moderaterna var enligt Björklund för "försiktiga" i till exempel den känsliga frågan om fortsatta reformer av arbetsmarknaden. På det området är det lätt att hålla med. Alliansregeringen gick bara halvvägs.
Jobbskattavdragen och reformerna av a-kassan, förtidspensionerna och av sjukförsäkringen i stort har inneburit att arbetskraften har vuxit rejält under alliansåren. Sysselsättningen har också ökat; det är fler som arbetar fler timmar. Men ökningen av sysselsättningen har inte ökat så mycket att den matchat alla de som tidigare stämplade, var sjukskrivna och/eller förtidspensionerades. Därför har även arbetslösheten ökat under de gångna åtta åren. Jan Björklund hävdar att Alliansen borde ha tagit de tuffa konflikterna och infört lägre ingångslöner för att sänka trösklarna till arbetsmarknaden samt reformerat anställningsskyddet och turordningsreglerna i Las. Björklunds hållning är logisk utifrån tankespåret att har man sagt A så får man säga B. Hade Alliansen i regeringsställning följt Björklunds uppmaning så kan däremot ingen säga om valresultatet hade blivit sämre eller bättre. Rakhet och tydlighet i kontroversiella frågor kan löna sig och kan straffa sig. Så hänger det ihop.