Visst finns det säkerligen också en och annan rasist och en hoper av främlingsfientliga bland partiets väljare och aktiva kadrer. Men när SD mer än fördubblades i det gångna riksdagsvalet så är det alls inte synonymt med att nästan 13 procent av medborgarna som deltog i valet är att betrakta som rasister eller ens som utstuderat främlingsfientliga. Däremot framgår det tydligt av valmaterialets undersökningar om hur väljare går från och till partier att moderater och sossar utgör en stor del av SD:s tillväxt. Det är dags att sluta hymla om hur saker och ting förhåller sig. Det finns inte en enda aktiv och erfaren moderat eller socialdemokrat som kan förneka att det finns en ganska hård ton mot invandring på flera håll i respektive partier. "Det är för mycket" och "det fungerar inte längre" är uppfattningar som har stor spridning bland partiernas äldre gräsrötter. Det som hänt i och med årets riksdagsval är att Jimmie Åkesson har blivit språkrör för ett växande antal M- och S-väljare som är missnöjda med integrationsproblemen och som därför gått till Sverigedemokraterna.
En stor del av dessa väljare är återvinningsbara. Återvinningen kommer dock inte att fungera om socialdemokrater och moderater lägger sig vinn om att till varje pris isolera och/eller utanförskapliggöra SD. Jag begär eller förväntar mig inte några organiserade samarbeten med SD i riksdagen. Det som krävs är däremot ett erkännande av problemen. Och en politik som på ett realistiskt sätt kan minska skavytor och friktion och dämpa kostnader. Som ledare för det största partiet väntas Stefan Löfven (S) inom kort att få talmannens uppdrag att undersöka möjligheterna att bilda en regering. På en pressträff i går eftermiddag sa Löfven att alla demokratiska partier har ett ansvar att hjälpa till så att Sverige kan regeras på ett sunt och riktigt sätt. Så är det förstås. Löfven har också en solklar poäng när han som svar på en fråga om hur budgeten ska kunna klara sig igenom riksdagen svarar att budgeten givetvis får konstrueras på ett sådant sätt att den går igenom i riksdagen.
En markering i budgeten om att migrationskostnader lika lite som sjukskrivningskostnader kan tillåtas "bli vad de blir" skulle förutom att vara helt rimlig underlätta för regeringen att kunna regera.