Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Rätt attityd Stefan Löfven

Här vandrar Stefan Löfven tillbaka över Riksbron efer sitt möte med talmannen Andreas Norlén i riksdagen som vi ser i bakgrunden.

Här vandrar Stefan Löfven tillbaka över Riksbron efer sitt möte med talmannen Andreas Norlén i riksdagen som vi ser i bakgrunden.

Foto: Jonas Ekströmer/TT

Widar2018-10-30 06:15
Detta är en ledare. Folkbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Fråga: Hur agerar en person som en klok politiker i ett läge där läget är svårt och svajigt och där det ännu inte finns några rimliga förväntningar på att någon ska ställa sig upp och peka med hela handen? Svar: Den personen agerar ungefär som Stefan Löfven gjorde vid pressträffen på måndagsförmiddagen. Expeditionsregeringens statsminister och S partiledare höll pressträff efter sitt möte med talman Andreas Norlén där Löfven meddelat att han för stunden inte såg några möjligheter att bilda en S-ledd regering. Stefan Löfven lät orden falla på följande sätt:

"Det är ju ovanligt för Sverige med ganska utdragna regeringsbildningar. Men att det tar tid i år är inte uttryck för något slags spel utan för en viktig demokratisk process. Det är en process som inte kan hastas fram, men det är också en process som inte ska fördröjas i onödan."

Så talar en person som inte stänger några dörrar i onödan. Vad det slutligen kommer att betyda i praktiken återstår att se. Det som tilltalar mig är attityden.

Det klagas och gnys en del på talmannens långsamhet. Men det är ju faktiskt inte Andreas Norlén som ska bilda regering. Talmannen kan ju inte tvinga en partiledare att ställa upp som statsministerkandidat i en omröstning i riksdagen. Personen i fråga måste själv vilja ställa upp i en votering. Den som ställer upp som statsministerkandidat ska ha rimliga chanser att kunna tolereras av riksdagen. Bedömningen av hur pass trovärdig en kandidat är görs av talmannen. Grundlagarna ger talmannen möjligheten att förlora tre omröstningar. Det är först vid en fjärde förlust som talmannen åläggs att fastställa datum för ett extraval som ska hållas inom tre månader efter den fjärde omröstningen.

Att talmannen har flera chanser på sig betyder att grundlagsfäderna vägt in möjligheten av besvärliga regeringsförhandlingar; likt dem vi upplever nu. Det finns alltså möjligheter för talmannen att låta pröva en statsministerkandidat utan att vara helt hundra säker på att kandidaten blir vald. Men en Andreas Norlén som skjuter från höften lite hur som helst; det skulle kunna leda till en verklig kris i politiken.

Ledare