Ann-Marie Åsheden är en erfaren journalist och författare. I en lång rad böcker och artiklar har Åsheden kritiskt diskuterat mediernas ansvar för polariseringen i samhället. Hon har varnat medborgarna för "dramatiserad journalistik" och upplyst om hur "medielogikens" jakt på vinklar och konflikter kan förvrida verkligheterna. I sin senaste bok som utkom tidigare i år dissekerade hon propagandans natur och byggstenar. På onsdagen (22/8) publicerade hon sig på DN Debatt under rubriken "Politiker och medier som polariserar leker med elden".
I sin artikel listar hon ett antal frågor som säkerligen många av oss går och funderar på från och till: "Hur kunde Donald Trump väljas till president i USA? Varför vann Brexit i Storbritannien? Hur kunde SD bli ett så stort parti i Sverige? Varför ser det svenska vänsterpartiet ut att gå mot sitt bästa val på länge? Varför kallas så många för ”rasister”? Varför talas det allt mer om nazister?"
Ann-Marie Åsheden konstaterar att det "förstås finns flera svar på dessa frågor, men ett av svaren är polariseringen. (--) Polariseringen i det journalistiska berättandet innebär att man försöker skapa en bild av att två tydliga krafter står mot varandra, helst en ond och god kraft – precis som i sagorna."
Polariseringen innebär att extrema saker lyfts fram och ges helt oproportionerlig uppmärksamhet. De två senaste Almedalsveckorna - allra värst var det 2017 - gick i stort alla stora mediehus helt bananas på ett gäng - för all del obehagliga - unga och i många fall kriminella män som var något slags nazister. Dessa politiskt förvirrade sektmedlemmar gavs en dignitet och en uppmärksamhet som inte var av denna världen. Uppjagade av mediernas och sin egen längtan av att indirekt kunna slå till mot SD utnämnde partiledare till höger och vänster det här kanske hundratalet - av polisen väl kända personer - till hot mot statsskicket och demokratin. Det var verkligen för bedrövligt att se hur verkligheterna förvreds av politik och media i oskön förening.
Hon tar upp hur det gick till när "många tongivande journalister blev aktivister när flyktingströmmarna tilltog under 2012-2015." Det var en era som gav medierna "förlorat förtroende i just den frågan."
Hon nämner också mediernas hantering av SD under det senaste decenniet; en hantering som hon "tror har stärkt den polarisering och de låsningar som finns i politiken."
Ann-Marie Åsheden är en viktig röst som förhoppningsvis inte ropar i öknen.