Demokrati har en mängd olika beståndsdelar. Allmän och lika rösträtt i slutna omröstningar är en hörnsten. Parlamentarisk demokrati är en annan. När väljarna har sagt sitt i en ände av demokratin återstår för de politiker och partier som blivit invalda att göra det bästa av situationen i sin ände av demokratin; det vill säga skapa styren som är relevanta i förhållande till väljarnas röster och som dessutom är rimligt effektiva ur ett ledningsperspektiv.
I Norrköping har de fyra partier som styrde kommunen då valet utbröt i söndags redan nu beslutat sig för att fortsätta regera även under de kommande fyra åren. Vilket är högst rimligt. S, L, C och KD tappar tillsammans två mandat och knappt två procent i väljarstöd. Norrköping placerar sig därmed i topp fem när resultaten för de styrande koalitionerna och allianserna i Sveriges femton största städer jämförs.
Mer att läsa: Det finns inga block att överskrida.
I fjorton av de femton städerna tappar ”kommunregeringarna” stöd med allt mellan 0, 3 och 8, 4 procent. Den här mandatperioden tycks kort sagt vara en sådan där maktinnehav inte är särskilt populärt i den del av demokratin där väljarna rör sig. Att klara sig hyfsat bra i ett sådant landskap är bra gjort.
Partierna i den styrande kvartetten kommer inte längre att ha egen majoritet i kommunpolitiken. Teoretiskt sett skulle oppositionens fyra partier M, SD, V och MP därmed kunna fälla Kommunstyrelsens ordförande Lars Stjernkvist och hans styrelsekompisar. Jag har mycket svårt att se hur och när det skulle inträffa. Den kommunpolitiska tillvaron är – precis som i riksdagen – präglad av samarbete och samsyn i de flesta frågor.
Nicklas Lundström (V) har alldeles rätt när han i NT säger att Kvartettens partier inte behöver vara oroliga. I värderingarfrågor "kommer vi inte att rösta som M och SD". När det kommer till mer ”praktiska frågor” i kommunpolitiken är det dock annorlunda; där kan man tänka sig att oppositionens partier kan landa i samma ståndpunkter, enligt Nicklas Lundström. Precis så är det. Räkna därför med att en lyhörd Kvartett i sådana fall utan problem ansluter och bildar en oktett tillsammans med oppositionen. Vilket är bra även för alla de väljare som röstade på partier som inte ingår i Kvartetten; i ett parlamentariskt minoritetsstyre blir ofta väljarmajoriteten mer synlig och respekterad.