Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Yvonnes svåra fråga

Uppdrag: ansvara för offensiven mot långtidsarbetslösheten i Norrköping. Foto: Andreas Skogh

Uppdrag: ansvara för offensiven mot långtidsarbetslösheten i Norrköping. Foto: Andreas Skogh

Foto: Andreas Skogh

Norrköping2008-03-29 03:00
Detta är en ledare. Folkbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Yvonne Thilander är arbetsmarknadschef på Norrköpings kommun. I går fick hon ett nytt uppdrag. Tillsammans med kommunens utbildningschef och personalchef ska hon ansvara för en "offensiv mot långtidsarbetslösheten" i Norrköping. Hennes uppdrag är formulerat av de båda socialdemokratiska politikerna Lars Stjernkvist och Claes Särevall. Jag träffade Yvonne Thilander i går. Hon, Särevall och Stjernkvist hade bjudit in till ett träff där de berättade om den oroande utvecklingen på arbetsmarknaden. Eller snarare om utvecklingen utanför arbetsmarknaden. Ledare
Trots den allmänna uppgången av nya jobb i Norrköping så växer gruppen av långtidsinskrivna på Arbetsförmedlingen. Drygt 1400 människor har varit arbetslösa mer än två år. I gruppen finns människor som varit arbetslösa fem, tio och ända upp till femton år. Det bästa sättet att få ett jobb är att ha ett jobb. Vem som helst förstår därför att jobbchanserna inte är särskilt stora för den som söker en anställning med flera års obruten arbetslöshet i bagaget. Chansen att bli anställd är väl ungefär i nivå med en snöbolls överlevnadschans i helvetet. Jobbansökningar från någon av Norrköpings 1400 långtidsinskrivna personer, varav många dessutom är mellan 50 och 60 år, en dryg tredjedel är utrikesfödda, nästan hälften har högst 9-årig grundskoleutbildning och där 33 procent har funktionshinder som sätter ner arbetsförmågan, riskerar att olästa hamna i papperskorgen. Detta ska Thilander nu försöka ändra på. De "attitydmässiga bekymmer med långtidsarbetslösheten" som politikerna Stjernkvist och Särevall talade om vid pressträffen i går är i hög grad ett bekymmer som kommunen delar med alla andra arbetsgivare. Men bekymret är större än så. "Tecken tyder på", skrev politikerna i ett dokument som delades ut i går, "att den strukturella omställningen av arbetsmarknaden har gått förhållandevis fort i Norrköping men att omställningen av arbetskraften har gått betydligt långsammare. "Enklare uttryckt så söker många av de långtidsinskrivna jobb som inte finns. Ett huvudspår i Thilanders uppdrag är att ge dem som varit arbetslösa i flera år, större chanser att få visa vad de går för ute på jobb och praktikplatser i kommunen, på företag och i föreningar. I ett första skede anslår Norrköpings kommun fem miljoner kronor extra för att kunna behålla flera av de äldre "plusjobbarna" som annars riskerar att gå ut i arbetslöshet när plusjobben upphör under året. Kommunen lovar också att tillskapa minst 100 nya praktikplatser i sina egna verksamheter. Genom ett nära samarbete med Norrköpings företagare och föreningar hoppas Thilander kunna få fram långt många fler subventionerade jobb och praktikplatser.Det är bra. Säkerligen kommer ett antal människor att kunna skaffa sig jobb genom de här åtgärderna. Men, vilket också måste sägas; många av de långtidsinskrivna kommer lika säkerligen aldrig att få ett jobb.
nn Frågan är hur länge en människa måste stå ut med att aktiveras och åtgärdas i väntan på jobb och egenförsörjningsförmåga som inte kommer? Den mycket svåra frågan var vare sig Thilander, Stjernkvist eller Särevall särskilt intresserade av att diskutera.
Läs mer om