Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Voffor gör di på detta viset?

En gymnasieelev som läser till undersköterska eller till fordonsmekaniker måste samtidigt studera teoretiska kurser som gör dem behöriga till universitetsstudier. En elev som läser på samhälls- eller naturprogrammet måste dock inte lära sig att skruva i motorer eller att sätta droppnålar.

Norrköping2009-04-27 03:00
Detta är en ledare. Folkbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Det skulle med rätta bli ramaskrin om någon föreslog att de teoretiska gymnasieprogrammens elever skulle vara tvungna att bli godkända yrkesarbetare för att få sin examen. Men när yrkeseleverna utsätts för motsvarande krav så är det liksom bara så det ska vara. Jag lånar ord av sagans rumpnissar: "Voffor gör di på detta viset?" Regeringen föreslår nu att yrkesprogrammens elever ska få välja nivå på undervisningen i matematik, svenska och engelska. Antingen läser de på en allmän nivå som ger dem chansen till hyfsade kunskaper men som inte ger behörighet till universitet och högskolor. Eller så väljer de att köra på som nu och kombinerar yrkesutbildning med mer avancerade studier i gymnasiets teoretiska kärnämnen. Det är ett bra förslag. För de som studerar på gymnasiets teoretiska linjer är universitetsanknytningen självklar. En examen från ett samhälls - eller naturprogram är inte mycket att hänga i julgranen. Yrkeseleverna är i ett annat läge. Många av dem är redo att ge sig ut i arbete i vården, på byggen, i bilverkstäder, hos rörkrökare, på IT-bolag och allt vad det nu kan vara. Mycket talar för att de som väljer en lägre nivå på kärnämnesundervisningen kan lägga mer krut på yrkesutbildningen. De kommer att få en bättre utbildning, färre riskerar att slås ut och/eller att tröttna i förtid. I ett Eko-inslag i går hörde jag utbildningsminister Jan Björklund ställa ut ett slags omskolningsgaranti för dem som väljer att avstå från att skaffa sig högskolebehörighet som gymnasister. Ångrar de sig senare i livet så ska de ha rätt att läsa upp sina betyg på KomVux. Det är sunt. En teoritrött sextonåring kan komma på andra tankar när han/hon kanske blir en arbetstrött tjugosjuåring. Det kan låta vackert med obligatoriska krav på att alla ska vara högskolebehöriga. Men verkligheten är bångstyrig; människor är inte trädda på ett och samma snöre. Obligatorium av detta slag är ett exempel på hur grymt orättvist det kan vara att behandla alla lika. En gymnasieskola för alla får vi först då var och en av eleverna kan lägga upp sina studier på det sätt som just då passar henne eller honom. I det nyss nämnda Eko-inslaget hävdades att Socialdemokraterna var motståndare till Björklunds förslag. Så illa kan det väl ändå inte vara?
Läs mer om