Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Virvelvinden Björn är bättre än tvång

Virvelvinden Björn Eriksson kommer att sätta fart på det här, sa Migrationsverkets generaldirektör Dan Eliasson på Rosenbad i går eftermiddag. Eliasson och migrationsminister Tobias Billström höll presskonferens om vilka nya insatser som staten sätter in för att ordna fler boenden för ensamma flyktingungdomar.

Foto: Titti Olovsson

Norrköping2009-11-17 03:00
Detta är en ledare. Folkbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Ledare
En av nyheterna är Björn Eriksson; Östergötlands förre landshövding. I samarbete med Migrationsverket ska han föra dialog med landets kommuner för att försöka få fler kommuner att ställa upp och ta emot ungdomar som är på flykt från Irak, Somalia, Afghanistan och andra av världens krigsdrabbade områden. Det är inget jätteproblem vi talar om. I år väntas ungefär 2400 ungdomar - de flesta mellan 13 och 17 år gamla - komma till Sverige för att söka asyl. Cirka 500 ungdomar väntar just nu på att få komma ut i anständiga boenden medan deras asylskäl utreds. Men saken är politisk het. Det finns en stark opinion för att alla kommuner ska vara tvingade i lag att ta emot ungdomarna. På andra sidan finns både tveksamma kommuner och ett hätskt, främlingsfientligt anstruket motstånd i samhällets undervegetation. Björn Eriksson är en mycket lämplig person i sammanhanget. Inte bara för hans rastlösa och virvelvindande personlighet; utan framförallt för hans gedigna erfarenheter som statlig tjänsteman. Eriksson har också varit en pådrivande samarbetsingenjör för det unika mottagande av flyktingungdomar som nu finns på plats i Östergötland. Storstäderna Norrköping och Linköping tar det största ansvaret. De mindre kommunerna hjälper till med vad de kan. Alla kommuner är inte lämpliga som mottagare av de här ungdomarna. I ett millimeterrättvist system kan man tänka sig att t ex lilla Ydre kommun skulle ta emot två ungdomar. Ungdomarnas bästa måste komma först, sa Björn Eriksson när jag talade med honom i går. Att placera två av dem i Ydres tätort Österbymo med knappt 900 innevånare; det är inte optimalt, sa Eriksson. Genom samarbetet i Östergötland är Ydre med och hjälper till på andra sätt. Östergötland och Norrköping har således visat framfötterna genom sitt smarta sätt att ta gemensamt ansvar för flyktingungdomarna. Därför är det logiskt att Norrköping i går presenterades som en av Migrationsverkets nya ankomstkommuner. Dan Eliasson antydde att verksamheten kan vara i gång i Norrköping redan om ett par veckor. Det är frivilligt för kommunerna att ta emot flyktingungdomar. Hittills har ungefär 100 kommuner sagt ja. Om ett halvår hoppas statsrådet Tobias Billström att det ska vara minst 150. Det tror jag säkert att Björn Eriksson kan fixa. Tvångslagar bör undvikas. Ordspråket lär oss att man kan leda hästen till vattenhon, men man kan inte tvinga den att dricka. För ungdomarnas bästa är Björn Eriksson bättre än tvång.
Läs mer om