Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Viktväktarna

Foto: Sandberg Niclas

Norrköping2009-07-11 03:00
Detta är en ledare. Folkbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Politik kan liknas vid mycket. Ibland kan politik till exempel jämföras med en bantningsgrupp hos Viktväktarna. Gruppen kommer överens om att gemensamt banta bort ett antal kilon till ett visst datum. Sedan börjar det svåra. Ska alla banta lika mycket eller ska den fetaste banta mest och först? Vågar de lita på varandra? Vad är det för nytta med att späka sig - avstå från öl, bakelser och potatis - om någon annan i gruppen fortsätter att lägga på sig muskler, fett och nya tunga kilon? Ledare
På G8-mötet i Italien diskuterade världens största industriländer globala temperaturfrågor och utsläpp av växthusgaser med kommande världsdrakar som Kina och Indien.Alla tycks vara överens om betydelsen av att temperaturen inte höjs med mer än två grader fram till år 2050. Givet dagens klimatpolitiska kunskapsläge hade det varit ytterst anmärkningsvärt om något land av betydelse hade motsatt sig en målsättning av det slaget.n n År 2050 är väldigt långt borta. De allra flesta av dagens politiska ledare kommer att vara fotnötter i historieböckerna vid det laget. Att banta bort utsläpp av växthusgaser är mödosamt och påfrestande. Mycket står på spel. Länder och regioner som har stora tillgångar av fossila bränslen vill gärna fortsätta att dra nytta av dessa tillgångar. På G8-mötet vägrade Kina och Indien att ens diskutera egna utsläppsminskningar innan de rika och feta industriländerna har visat att de menar allvar. Indien och Kina kräver att Europa, USA och Japan har bantat bort betydande andelar av sina skadliga utsläpp redan fram till år 2020. Först då kan Kina och Indien tänka sig att på allvar gå in i bantningsklubben. Under tiden fram till år 2020 vill de stora utvecklingsländerna fortsätta att bygga välfärd och tillväxt ungefär på samma sätt som de gamla industriländerna gjort sedan början av 1800-talet. Kina och Indien anar argan list från Västländerna. Väst vill tvinga på Öst utsläppsbegränsningar främst därför att det kommer att innebära att Öst: s tillväxt försvagas. På motsvarande sätt misstror Västländerna, Kina och Indien. De drar sig för att dra på sig tusenmiljarderdollars kostnader för nya energikällor samtidigt som Östländerna bygger upp sina ekonomiska muskler med olja, kol och gas.Det är politik kort och gott.G8-mötet ska betraktas som en startpunkt inför klimatmötet i Köpenhamn i december. Fram till dess måste mer konkreta och nutidsnära planer arbetas fram. I Köpenhamn duger det inte att sitta och flumma om vad som eventuellt ska ha uppnåtts om drygt fyrtio år. Bantningen av utsläpp måste dras igång under det kommande decenniet. År 2020 bör världens stater - i synnerhet de fetaste - kliva upp på klimatvågen och visa det globala samhället att de har inlett sitt bantningsuppdrag.
Läs mer om