Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Viktigt vilka som styr EU

EU är från början ett fredsprojekt som bildades för att bevara fred på den europeiska kontinenten. Idag består EU av 27 länder och ännu fler knackar på dörren och vill komma in. Världen har globaliserats vilket påverkar enskilda länder, men också unionen. På ett drygt halvsekel har samarbetet förändrats mycket till sin karaktär.

Norrköping2008-03-12 03:00
Detta är en ledare. Folkbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Idag består unionens verksamhet av tre pelare. Den första pelaren bygger på det ekonomiska samarbetet som tidigare var EG. EU har en inre marknad som är grundläggande för hela projektet och dess struktur. Den innebär att varor, tjänster, kapital och personer får röra sig fritt inom EU:s gränser. Men för att få ut det bästa av dessa friheter är det viktigt att också ha en inre välfärd som kompletterar den inre marknaden. Nu kan vi faktiskt se att EU går mot att bli ett alltmer politiskt projekt, inte bara ett ekonomiskt. Som EU-medborgare vill jag se att alla länder i EU har ett bra och rättvist välfärdssystem och starka arbetsrättsliga förhållanden. Det innebär inte att de enskilda länderna inte ska få bestämma själva eller riskera att bli otryggare, men att man har gemensamma grunder. Denna utveckling kan bli ett hot för partier som tror att den fria marknaden löser det mesta och därför vill begränsa gemensamma regleringar. Jag tänker exempelvis på moderaterna, som tillhör den grupp som idag är i majoritet och styr i Europaparlamentet. De utgör ett hot mot en sådan utveckling. Jag tror att det spelar roll vilka som styr det folkvalda organet i EU. Precis som det innebär skillnader i Sverige på statlig nivå om det är en socialdemokratisk eller borgerlig regering som styr så innebär det skillnader på EU-nivå om socialdemokrater eller moderater och kristdemokrater är i majoritet. Oavsett nivå så är det grundläggande värderingar och inställningar som styr hur partierna röstar. Samma sak gäller på EU-nivå som på statlig och kommunal nivå. På samma sätt som vi inte vill gå ur staten Sverige när vi tycker att den borgerliga regeringen gör något dåligt så är det inte rimligt att vilja gå ur EU för att högern styr. Det kan vi ju ändra på. Det är inte heller hållbart att kräva undantag eller folkomröstning när Sverige ändrar i sin grundlag, så varför skulle vi göra det när EU antar ett nytt fördrag? Ett fördrag som dessutom stärker folkets demokratiska inflytande och ger stöd för fackliga rättigheter och bekämpningar mot miljöhoten. Min dröm är en rättvis och solidarisk värld. Jag tror att EU är ett bra verktyg för att nå dit. Men det kräver också att såväl EU blir rättvist och solidariskt. En viktig ingrediens är en stark europeisk fackföreningsrörelse för att förhindra att arbete ställs mot arbete och att lönerna konkurreras ned. Den inre marknaden ska inte vara ett hot för löntagare någonstans i Europa. Den fria rörligheten i kombination med stark arbetsrätt i hela EU leder till ekonomisk tillväxt utan att det sker på löntagarnas bekostnad. EU är ett redskap. Men för att det ska användas på bästa sätt måste vi tillsammans vara med att påverka och forma, inte oemotsagt se på när det påverkar oss.
Läs mer om