Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Vi duckar inte för svåra frågor

Norrköping2008-04-01 03:00
Detta är en ledare. Folkbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Folkpartiet är Sveriges liberala parti. Liberalism består i att resonera kring och stå upp för frihet och enskilda människors rättigheter. Bara i ett samhälle präglat av personlig frihet, tolerans och öppenhet kan människor växa och utvecklas till ansvarstagande och delaktiga medborgare. Men saker är inte alltid så enkla. Ibland finns det en konflikt mellan tolerans för kulturella eller religiösa traditioner och individens rättigheter. Mänskliga rättigheter praktiseras inte överallt i världen. Exempel på detta är barnäktenskap, kvinnlig könsstympning eller hedersförtryck. Vi liberaler väljer då att stå på individens sida. I Sverige ska varje person ha samma rättsliga skydd av sina rättigheter oavsett nationell eller religiös bakgrund. Debatt
I skolan undervisas och grundläggs många av de värderingar som vi vill ska vara rådande i vårt land. Plikten - och alla barns rätt - att gå i grundskolan är viktig för ett samhälle där alla ska ges lika möjligheter. Men det har visat sig att många flickor idag inte får del av vissa undervisningsmoment i skolan med hänvisning till en paragraf i skollagen som kan ge befrielse från obligatorisk undervisning om så kallade "särskilda omständigheter" föreligger. Folkpartiets ledning har därför lagt fram ett förslag om att ta bort den paragraf i skollagen som ger föräldrar rätt att neka sina barn den utbildning som andra barn får. Alla barn bör ha rätt att få utbildning i hur deras kroppar fungerar, hur de kan skydda sig och också lära sig att simma, vilket kan vara en livsavgörande färdighet. Istället för att barnen, så som sker idag, ska hamna i konflikt med sina föräldrar är det angeläget att samhället är tydligt med barnens rätt till skolgång. Skolorna ska samtidigt ha en skyldighet att föra en dialog med föräldrarna och barnen för att på bästa sätt kunna hitta lösningar som fungerar bra för att uppfylla alla obligatoriska moment. Att dela upp elever i pojk- och flickgrupper kan vara en lösning. Det finns redan idag skolor, varav Rinkebyskolan i Stockholm är ett exempel, som lyckats väl med detta. Öppenhet och invandring gör Sverige rikare. Vi i Sverige har också en medmänsklig skyldighet att ge människor som flyr undan förföljelse en fristad. Samtidigt måste vi fundera över varför alltför många som kommit till Sverige hamnar i utanförskap och vilka skyldigheter och rättigheter individer ska ha för att ett samhälle ska hålla ihop. En av Sveriges största framtidsutmaningar är hur vi lyckas med integrationen. Många väljare tycker att folkpartiet liberalerna är det parti som har bäst integrationspolitik. Vårt engagemang är så stort att vi inte duckar trots att vissa frågor är svåra. Lokalt i Östergötland diskuterar vi nu hur vi ytterligare kan utveckla vår integrationspolitik. Som ett led i denna diskussion har vi tagit initiativ till en öppen debatt i Norrköping den 8 maj mellan integrationsminister Nyamko Sabuni och Luciano Astudillo, riksdagsledamot (s). Välkommen till debatten och i utvecklingen av integrationspolitiken!
Läs mer om