Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Vi behöver utbildade idrottsledare

Norrköping2007-09-28 01:05
Detta är en ledare. Folkbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Idrotten är Sveriges största folkrörelse. 600 000 idrottsledare leder 18 000 aktiviteter för 162 000 barn och ungdomar varje dag året runt. Det motsvarar 70 000 heltidsarbetare. Två tredjedelar av alla ledare har någon form av utbildning, de flesta via idrottens egen utbildningsorganisation SISU Idrottsutbildarna.Debatt
Behovet av utbildning för våra idrottsledare ökar hela tiden. Dels via ökade krav på ledarnas kompetens från aktiva och föräldrar. Dels för att omsättningen på ledare hela tiden ökar. Tiden är förbi när ett idrottsledarskap var nästintill livslångt.SISU Idrottsutbildarna fick av regeringen Reinfeldt förutom att vara idrottens studie- bildnings- och utbildningsförbund två specifika tilläggsuppdrag i fjol. Som särskilt angeläget angavs att utbilda ledare för idrottens behov och att arbeta med värderingsfrågor.Inom idrotten kanaliseras i stort sett all idrottsledarutbildning via SISU. I fjol deltog drygt 200 östgötaföreningar i någon form av utbildning och under sommaren 2007 nåddes cirka 7 000 lägerungdomar med information om bl a kost, etik och moral. Det är inte svårt att förstå SISU Idrottsutbildarnas viktiga roll inom östgötaidrotten.Vad vi finner märkligt och vad som oroar oss är att Folkbildningsförbundet vid sin extra årsstämma den 5 september uteslöt SISU. Bakgrunden är att regering och riksdag beslutat att ge det statliga stödet direkt via utbildningsdepartementet och inte via Folkbildningsförbundet. Folkbildningsförbundets övriga medlemmar ansåg att eftersom inte stödet till SISU kanaliseras via dem var det skäl för att utesluta idrottens studieförbund SISU.På statlig nivå är ju bidraget garanterat, men problem kan uppstå på regional nivå. Det statliga stödet är för SISU, liksom för övriga studieförbund bara en del av det totala bidraget. Minst lika viktigt är det regionala stödet som betalas ut via kommuner och i vårt fall via Östsam. På några håll har man tagit Folkbildningsförbundets beslut som skäl för att minska det regionala stödet. Där detta blir verklighet kommer idrotten via SISU Idrottsutbildarna inte att kunna erbjuda utbildning till landets idrottsledare i samma omfattning som idag. Vi är liksom Riksidrottsförbundets ordförande Karin Mattsson kritiska till FBF:s beslut men hoppas och tror att de som bestämmer om utbildnings- och folkbildningsstödet i våra kommuner och Östsam inser idrottens betydelse och även i fortsättningen kommer att bidra med det stöd som alla studieförbund är berättigade till. I dag är 3 av 4 ungdomar i åldern 7-14 år medlemmar i en idrottsförening och idrott handlar inte bara om att fostra talanger. Den sociala delen är än viktigare och i vårt mångkulturella samhälle är idrotten ett av flera viktigt instrument för att bl a integrera barn och ungdomar med invandrarbakgrund. Allt detta ställer krav på välutbildade idrottsledare, vilket i sin tur kräver en väl fungerande och kompetent utbildningsorganisation. Ett fortsatt stöd till SISU Idrottsutbildarna är en garanti för väl utbildade idrottsledare också i framtiden.
Läs mer om