Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Vi arbetar långsiktigt

Norrköping2007-09-20 01:07
Detta är en ledare. Folkbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Under det gångna året har vi i den nya landstingsmajoriteten arbetat långsiktigt utifrån de ledord som vi vill förverkliga - tillgänglighet, kvalitet och delaktighet. Debatt
De senaste delårsrapporterna om ekonomin i landstingets verksamheter 2007 pekar mot fortsatta, stora och växande underskott. De stora förändringar som genomfördes under den förra majoriteten har alltså inte givit avsett resultat. Nu blir det vår uppgift som politisk ledning att ge entydiga signaler om att obalansen skyndsamt måste rättas till. Det ingår i den professionella vårdorganisationens uppgift att också hantera sin ekonomi, i ljusa såväl som mörka stunder.. Därför är vi måna om att inte i första taget ta till de stora och långtgående politiska besluten för att minska kostnaderna. Uppdraget att hitta problemen och föreslå lösningar har istället lagts ut på verksamheternas chefer, med samordning hos landstingsdirektören. Samtidigt som det ekonomiska läget ser mörkt ut så saknas det inte utmaningar i övrigt. Tillgängligheten till hälso- och sjukvården är i många fall dålig och det är därför ett prioriterat område för oss i den politiska majoriteten.Många anställda i landstinget har under åren signalerat att man upplever ett klimat där man inte får säga sin mening. Det är viktigt för oss att tydligt markera att en sådan situation inte är hållbar. Så länge vi har det politiska ansvaret i landstinget ska det vara högt i tak!Vägen till att lyckas hantera både kärv ekonomi och utmaningar för verksamheten ligger i att lära av de goda exemplen. Detta gäller inte minst i fråga om kvalitetssäkring. Ett arbete som påbörjats inom närsjukvården gäller kvalitetssäkring genom auktorisation av vårdcentralerna. Kopplat till detta kommer också ersättningssystemet att förändras. De vårdcentraler som är duktiga på att ta emot många och har nöjda patienter ska märka detta ekonomiskt. Förändringarna kommer också att underlätta östgötarnas möjlighet att välja var man vill ha sin fasta vårdkontakt.För att stärka patientens ställning har vi också infört en fristående vårdlots.Under året har vi genomfört förstärkningar av Vrinnevisjukhuset. Det innebär att man nu återigen kan och tillåts hantera svårt skadade patienter från exempelvis stora trafikolyckor.På Vrinnevi har vi också förstärkt den ortopediska verksamheten så att ortopederna även ska klara av att bemanna akutmottagningen. Därmed har vi upphävt de tidigare beslut som i förlängningen hotade akutsjukvården på sjukhuset. Och skapat goda förutsättningar för att åter kunna rekrytera ortopeder. Vidare utvecklas vården i länsdelen med en geriatrisk enhet samt akut-LAH. Vi har också fattat beslut som kanske inte märkts så mycket utåt, då det handlar om att riva upp tidigare beslut som ännu inte hunnit genomföras. Ett sådant är avvecklingen av dagkirurgin i Finspång. Nu finns istället en stor framtidstro inom hälso- och sjukvården i Finspång, dels därför att dagkirurgin kommer att finnas kvar och dels genom att personalen inom närsjukvården förbereder ett övertagande av verksamheten i egen regi.
Läs mer om