Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Vatten, vatten, bara vanligt vatten...

Den utmärkta tidskriften Verdandisten tar i sitt senaste nummer upp frågan om världens vatten. Vi som bor i ett lyckligt lottat land tar oftast vattnet för givet.

Norrköping2009-04-28 03:00
Detta är en ledare. Folkbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Det ska strömma ur kranen, friskt, rent och gott och det ska räcka till alla våra behov. Vi ska kunna bada i sjöar och vattendrag och om det är torrt ska vi kunna vattna det som växer. Visst oroas många av oss för försurning och övergödning och hoppas att det ska gå att få bukt med havens många problem, både miljö och fiske. Tyvärr händer det rätt ofta att vi exporterar våra problem till länder, som har svårt att värja sej eller själva klara ut sina problem. När inte västvärldens fiskeflottor får fiska i våra hav för att de har fiskat för hårt, ja då drar de sej söderöver och slår undan benen för fiskenäringen där. Det finns helt enkelt för stor kapacitet i förhållande till tillgången. En del ägnar sej åt rent rovfiske och suger rent utanför kuster där lokalbefolkningen brukar hämta sin mat. Fiskodling i en del länder går ut över mangroveskogar, som är en viktig del av bl a yngeltillväxten och alltså utarmar för framtiden. Inte tänker vi svenskar så ofta på vår stora lycka att ha, som det verkar, outsinliga mängder friskt sötvatten. Det är verkligen inte vad andra har, tvärtom. Mer än ett tusen miljoner människor har dålig tillgång till rent vatten och väldigt många har det rent av uselt. Vattnet är dåligt och ofta orent och måste ofta bäras kilometervis. Det är kvinnornas och barnens slitgöra. Miljontals barn dör av diarré och andra åkommor som orsakas av bakterier, amöbor etc. Inte heller de rika industriländerna klarar sig undan hoten. Man talar om "vattenstress", som beror på att vi använder mer sötvatten än vi egentligen har tillgång till och det rubbar balansen för grundvattnet. Slöseriet plus nedsmutsningen bildar en farlig utarmning av vårt sötvattenförråd. Människan är tyvärr ganska dum mitt i all sin klyftighet. Det är ju också mycket lättare och trevligare att bli bortskämd än att ändra sina angenäma vanor. Vi avfärdar ofta varningar med att det är griniga domedagsprofeter som överdriver och att det ju inte är vetenskapligt bevisat att miljön skadas. Nå men avsaltning av havsvatten då, ska det inte lösa en hel del problem? Jovisst, det blir allt vanligare och visst behövs det för bevattning, men det skapar också problem för naturen. Saltet man tar bort ur havsvattnet finns ju kvar och fördärvar marken på stora ytor. Stora torra arealer ligger så långt från havet att det väl är orimligt att dra ledningar dit. Det finns tyvärr inga enkla lösningar på världens vattenproblem. Mänskligheten måste faktiskt anpassa sej efter den natur vi har. Medan vi hoppas på storskaliga lösningar som världens storfräsare ska åstadkomma får vi väl ta och fundera över vårt eget beteende och antagligen ändra på det lite grann. Det gör vad det gör, sa musen, pinka i havet. Eller, för att vara lite högtidligare, en droppe är liten, men havet består av droppar.
Läs mer om