Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Varför valde S inte en annan väg tidigare?

Norrköping2009-06-26 03:00
Detta är en ledare. Folkbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Jan-Erik Svenblad och Anders Härnbro går till storms mot oss majoritetspartier under rubriken "Vi skulle välja en annan väg för Finspång" Borde ni inte egentligen ha skrivit Vi skulle ha valt en annan väg-. Varför valde ni inte att säga ja till den eniga budgetberedningens förslag om ändringar i organisationen och besparingar i administrationen? Hade ni gjort detta skulle ni möjligen fortfarande utgöra den politiska majoriteten i Finspångs kommun. Nu valde ni en annan väg och majoriteten gick er ur händerna. Jag kan förstå att ni är bittra. Behöver jag påminna er om att ni inte ens förmådde lägga en budget för 2009. Nu ett halvår senare har ni plötsligt lösningar på våra ekonomiska bekymmer. Debatt
Problemet för Finspångs kommun är att vi har för omfattande verksamhet ställd i relation till våra inkomster. Redan 2008 innan den nu pågående lågkonjunkturen ökade våra totala kostnader med sex procent medan intäkterna (statsbidrag och skatteintäkter) ökade med tre procent. Här har vi roten till kommunens problem; att ni, när ni var i majoritet, inte var tillräckligt följsamma för förändringar, något som den eniga budgetberedningen ville råda bot på. Efter detta har skatteprognoserna genom finanskris och lågkonjunktur kraftigt försämrats. Skillnaden i dag mellan intäkter och utgifter stannar inte vid 3 %. För att i någon mån förstå problemets bredd bör man ha i minnet att den prognos för skatteutfall och statsbidrag under 2009 som gavs i april 2008 uppgick till 928 736 miljoner kronor. I april 2009 hade den prognosen reducerats med 30 918 miljoner kronor och dag är prognosen ytterligare ett tiotal miljoner lägre. Socialdemokraterna vill nu att vi ska hantera ett mycket stort underskott, över tid, bara med pensionsavgångar. Det innebär att man tvingas lägga en budget som inte är i balans. Balanskravet är en bindande lag som förbjuder kommunerna att budgetera högre kostnader än förväntade intäkter. Är det detta S vill göra, bryta mot lagen? Naturligtvis är pensionsavgångar en lösning, men den räcker inte. Det är ju inte ens säkert att alla pensionsavgångar inte behöver ersättas. Vederbörande kan ju ha en kompetens som i övrigt inte finns i kommunen. Då måste platsen återbesättas genom extern rekrytering. Vi har avsatt fem miljoner för omställningsåtgärder som gör det möjligt att också erbjuda tidigare pensionsavgångar när så är möjligt. Men detta räcker ändå inte, vi måste ändå varsla personal, ett arbete som vi just nu står mitt uppe i. Ingen ska tro att vi gör detta med glatt hjärta, väl medvetna om vad detta innebär för den som drabbas av uppsägningar. Vi är också, precis som S bekymrade för framtidens personalförsörjning och att vi tvingas varsla yngre medarbetare med "färska" kunskaper. Vi ser naturligtvis gärna att facken kan acceptera undantag från regeln "sist in först ut".
Läs mer om