Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Var ska pengarna tas?

Norrköping2009-06-10 06:51
Detta är en ledare. Folkbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
I går samlades politikerna i Östergötlands landsting till fullmäktigemöte i Linköping. Jag var där. En treårsbudget antogs. Det är kärva tider. Besparingar kommer att genomföras. Oklart hur och var; Marie Morell (M) och hennes styrande allians vill att besparingsbesluten ska tas av chefer och medarbetare ute i verksamheten.
Ledare
Irma Görtz (S) och hennes oppositionskoalition (?) med V och MP, vill att politikerna ska besluta om vad och hur det ska sparas. Inte någon särskilt upphetsande konflikt kan man tycka. Men under ytan svävar den heta frågan om prioriteringar och ”svarta listor”. Marie Morell vill för sitt liv inte få en debatt i knät där hon avkrävs svar på vilka delar av den offentliga vården som patienterna ska få betala själva. Därför puttas besluten ut i professionen. Lusten att återigen praktisera som prioteringsfrågans kamikazepiloter torde dock vara mycket begränsad även hos S, V och MP. Såren från förra valrörelsens prioriteringar – t ex prioriteringen att begränsa öppettiderna på Vrinneviakuten – behöver inte beströs med mer salt. Därför torde prioriteringarna denna gång handla om ökade resurser för bl a psykiatrisk vård för unga och äldre.
Miljöpartiet och Vänsterpartiet föreslår en skattehöjning med 35 öre. Socialdemokraterna passar än så länge i skattefrågan. Anna-Lena Sörenson (S) sa att oppositionens tre partier var överens om att ”vården behöver mer resurser”. Men S vill inte ännu sätta ner foten om eventuellt höjd landstingsskatt. Partiet återkommer i god tid före nästa val. Det är klokt att vänta. Vem vet hur landet ligger om tio månader? Mitt stalltips är att de kanske enas om en 25-öring när det blir dags att gå till val nästa år. Eller så kommer oppositionen på riksplanet att ta det skattehöjningsutrymme som kan anses finnas? Kanske blir det ett vallöfte om ökade statsbidrag till landstingen? Klokt att passa som sagt.    
En stor del av landstingsmötet ägnades åt allmänpolitisk debatt. Det betyder att ledamöterna får äntra talarstolen för att tala om det som hjärtat är fullt utav. Debatten blev en blandning av engagerade tal i sakfrågor och mer partipolitiskt skruvade debatter om vårdval och politiskt ledarskap.
”Ni har inte lyckats med någonting”, sa Martin Tollén (S) med adress till alliansregeringen i landstinget. ”Vrinnevilistan blev en nitlott”, sa Gunnar Gustavsson (MP). ”Vårdkedjan är bruten”, sa Kajsa Karro (S) i ett inlägg om bristerna i ungdomspsykiatrin. ”Europeiskt vårdval kan bli en guldgruva för den Östgötska vården”, sa Reza Zaranoe (FP). Anna-Lena Sörenson (S) höll inte med.
Christian Gustavsson är landstingsråd för Moderaterna. Han argumenterade flitigt för det Östgötska vårdvalet som införs i höst. ”Vår ersättningsmodell betyder att svårt sjuka människor kommer att gynnas”, sa Gustavsson.
På slutet tände det till i debatten. Lasse Stjernkvist (S) invände mot ledamoten Nils-Olof Graans (KD) inlägg om sjukhuset i Motala. Graan ansåg att den privata driften av sjukhuset innebär att Motala ”fredas” från besparingar och annat elände. ”Jag har inget emot konkurrensutsättningar och lokalpatriotism”, sa Stjernkvist men det ska ”vara samma villkor för alla utförare”, sa han.
Helene Molina Andersson från Vrinnevilistan kom upp sent i debatten. Hon tyckte det kändes som om hon hamnat på ett ”träningsläger för nästa valrörelse” i stället för på ett budgetmöte om sjukvården. Molina Andersson efterlyste mer diskussion i vårdens sakfrågor och resultat. ”Känner vi oss säkra på att de åtta miljarder kronor som går till vården i dag används på bästa möjliga sätt för patienterna?” sa hon.
Läs mer om