Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Var rädd om gräddhyllan

Vi i de nordiska länderna sitter på gräddhyllan i jämförelse med de flesta andra länder. Den platsen ska vi vara rädda om.

Norrköping2012-03-19 05:58
Detta är en ledare. Folkbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Richard Wilkinson och Kate Pickett, kunniga och ordentliga brittiska forskare, har jämfört kommuner, regioner och länder med varierande grad av social jämlikhet och välfärd och konstaterar att det faktiskt är gynnsamt för alla att det inte är stor skillnad mellan fattig och rik, inte bara för dem som står längst ner på skalan. Vi i de nordiska länderna ligger mycket väl till, särskilt i jämförelse med ett land som frihetens stamort USA.

Forskarna har kunnat konstatera att ökad jämlikhet gör livet lättare för alla och leder dessutom till hälsovinster. Tilliten mellan människor ökar, man känner sig tryggare. Stor ekonomisk ojämlikhet medför otrygghet, misstänksamhet och sämre livsglädje. Jämlikhet innebär ett mycket bättre liv även för invånarna på gräddhyllan! De behöver inte behöva plågas så mycket av ägarångest och oro för inbrott. Ja, fortfarande skulle de förstås behöva oroa sej för att bli bedragna av ekonomiska skurkar inom samma sociala skikt som de själva tillhör, men där handlar det förstås om andra varianter av brott än de man kan råka ut för i vardagslag.

Tyvärr försvinner inte kriminalitet och våldsbenägenhet ens i jämlika samhällen, men det skulle bli enklare att motverka brottsbenägenhet med bättre fördelning av ekonomin. Det skulle innebära ökade resurser att mota Olle i grind, från förskolan och uppåt. Förebyggande och stöd i god tid kostar för stunden men ger stor utdelning på sikt. Varje ung människa som lotsas in i goda banor är en enorm tillgång, varje stackars människa som hamnar utanför medför ofattbara kostnader, både mänskligt och ekonomiskt. Det handlar inte bara om individen utan om hela familjer, om anhöriga och vänner. Bland de konstaterade följderna av fattigdom finner man sämre läs-och skrivförmåga, sämre hälsa, högre spädbarnsdödlighet, drog- och alkoholmissbruk och kortare livslängd. Ojämlikheten kan dessutom gå i arv och göra livet svårt för nya generationer.

Nu består samhället förstås inte bara av rika och fattiga. Den stora massan av befolkningen däremellan får också del av det omtänksamma samhällets behagliga livsstil. Vi har ju alla glädje av att våga lita på våra grannar, av att våga gå ensamma på kvällen, att somna trygga. Vi vill inte bli bedragna av folk som använder fiffiga metoder, vi vill inte veta av våld i hem och samhälle. Den ekonomiska jämlikheten gör att vi kan glädja oss åt bättre hälsa, större hopp om en god framtid för våra barn, gott omhändertagande vid sjukdom och en trygg ålderdom. I boken Jämlikhetsanden får man fakta om hur mycket bättre det är att bygga upp det omtänksamma samhället än att var och en satsar på sej själv. Allianspartierna borde ta sej en funderare på det och sätta kraft bakom de nödvändiga förändringar, som kan bromsa den pågående nedmonteringen av välfärdsstaten. Vi bör allt fundera över att det är vi i de nordiska länderna som sitter på gräddhyllan i jämförelse med de flesta andra länder. Den platsen ska vi vara rädda om.

Läs mer om