Var mera klimatsmart, Reinfeldt!
Sveriges ordförandeskap i EU har nu rullat igång. Under hösten ska ett nytt internationellt klimatavtal förhandlas fram. EU har i detta arbete en helt central roll, och därmed också det svenska ordförandeskapet. För en tid sedan presenterade Fredrik Reinfeldt det svenska ordförandeskapets prioriteringar i Europaparlamentet. En av de prioriterade frågorna är klimathotet.
Detta är en ledare. Folkbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
drivit på för att så lite som möjligt av de utsläppsminskningar som vi i EU åtagit oss ska göras på hemmaplan. Utsläppsminskningarna ska istället ske i andra länder. Detta är en metod som kritiserats från många håll. Inte minst för att det är oklart om de utsläppsminskningar som företag och länder på detta sätt vill tillgodoräkna sig verkligen innebär några utsläppsminskningar utöver de som ändå skulle skett. Världens fattiga länder tycker också att det är svårt att motivera att de ska göra stora omställningar om inte de länder som släpper ut mest per person är
beredda att göra det. För att vi ska få ett nytt avtal måste vi få med oss även de här länderna. Då krävs det alltså att vi som har släppt ut och släpper ut mest är beredda att i större utsträckning minska våra utsläpp på hemmaplan än vad EU hittills åtagit sig. Om vi på detta sätt väljer att gå före på klimatområdet blir det enklare att få fram ett bra internationellt klimatavtal. Samtidigt blir det lättare att klara jobben i framtiden. Det är genom att ligga i framkant, genom att vara först med den klimatsmarta tekniken som vi kan klara såväl klimatutmaningen som jobben i framtiden. I debatten i Europaparlamentet frågade jag därför Reinfeldt om det svenska ord-förandeskapet är beredd att underlätta ett bra internationellt klimatavtal genom att verka för att EU ska genomföra en större andel av sina utsläppsminskningar på hemmaplan. Jag frågade också när man kommer att presentera konkreta förslag till finansiering av fattiga länders klimatarbete. Detta är också en helt central fråga för att få ett internationellt klimatavtal på plats. Tyvärr fick jag aldrig några svar, så jag vill genom den här artikeln ge Reinfeldt en ny chans att svara. Det är min förhoppning att det svenska ordförandeskapet kommer att göra vad som krävs för att vi ska få ett bra klimatavtal. Genom att leda utvecklingen mot ett mer hållbart och klimatsmart samhälle lägger vi inte bara grunden för ett bra klimatavtal, vi stärker även vår konkurrenskraft. Genom gröna investeringar skapar vi gröna jobb. Det är så vi klarar välfärden och klimatet i framtiden.