Projekten är långsiktiga. Banorna tar lång tid att bygga. Banorna ska beåkas under ett sekel kanske. Bygget kommer att öka på statsskulden. Det är inget att hymla om.
Det är faktiskt rimligt att kostnaderna fördelas ut på många decennier och på flera generationer skattebetalare. Lång samhällsnytta passar bra ihop med lång finansiering. Att bygga med pengar ur dagskassan låter sig helt enkelt inte göras.
Löftet om Ostlänken och snabbjärnväg mellan Göteborg och Borås kan inte avfärdas som allmänt valfläsk. Moderna och snabba tågförbindelser är en profilfråga för de rödgröna.
Höghastighetsbanorna är en investering i samhällsnytta. Den borgerliga regeringen har sina förtjänster på många områden. Det är dock ingen tvekan om att alliansens sikte är inställt på en mindre stat i samhället. De rödgröna flaggar upp för en alternativ färdriktning. Staten ska vara stark på de områden där staten närmast är oersättlig. Fördelningspolitik som sträcker sig över generationer och som involverar alla människor är ett område där det är svårt att tänka bort staten. Bygget av kollektiva och generationsövergripande trafiksystem är ett annat.
Statens roll i samhället låter måhända som en föga väljareggande rubrik till ett akademiskt seminarium. Det är emellertid inte otroligt att tänka sig en valrörelse där frågan om statens roll i samhället blir viktig. Staten kan med fördel hålla sig borta från fyrkantiga regelverk när det bl a gäller var folk ska köpa huvudvärkspiller, söka sjukvård eller gå i skola.
Men vem ska bygga en modern järnväg som knyter samman samhället om inte staten gör det?