Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Vågar EU se nyktert på spriten?

Foto: Malin Hoelstad / SvD / SCANPIX

Norrköping2009-05-07 03:00
Detta är en ledare. Folkbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Våren är här. Vitsipporna slår ut och snart kommer studentmössorna i backarna. Glädje och framtidshopp. Tyvärr slocknar många av alkoholberusning innan midnatt. Jag moraliserar inte över unga människor. Jag utkräver ansvar av oss som är äldre. Krönika
Vid förra veckans möte med riksdagens EU-nämnd fick Anders Borg stöd för att fortsätta förhandla om höjda minimiskatter för tobaksvaror. Skälet till att man vill höja är att tobaken är skadlig för folkhälsan. Det var man överens om i EU-nämnden och det är man överens om i merparten av EU-länderna. Det är bra. Men hur kommer det sig att det inte går att föra samma resonemang om alkoholen? Skillnaden är att när det gäller tobaken så finns det inte samma kapitalstarka producentintressen närvarande. Alkohollobbyn inom EU är däremot väldigt aktiv och många är de ledamöter som låtit sig övertalas att se alkoholen som vilken vara som helst, som inte bara ska flöda fritt över gränserna utan som dessutom ska gynnas av skattestöd för produktionen (vinodlarna). Jag menar inte att alla ska bli nykterister eller att vi som är nyktra alkoholister är de som ska bestämma, men det vore välgörande om rösterna för folkhälsan hördes över sorlet runt bjudspriten. Situationen är faktiskt alarmerande. Totalkonsumtionen stiger och livsstilen med att alla ska dricka mer vid fler tillfällen har sålts in med strålande resultat. Ungdomsgenerationer har fått en ny sysselsättning, "festa", vilket helt enkelt betyder att man ska träffas och bli full. Vi ser samma mönster i alla länder. Europa är den kontinent där det nästan tillverkas mest alkohol. Vi som bor här hör till dem som dricker mest i världen. Det hänger ihop. Där det finns starka producenter behövs det starka konsumenter. Eftersom det får både mänskliga och samhälleliga konsekvenser måste sprit-lobbyn i EU utmanas, politiskt Alkoholindustrin är smart i sin marknadsföring och aggressiv i sin reklam. Man produktutvecklar lyckosamt till utvalda målgrupper. Ungdomar har fått alkoläsk och vi kvinnor 55+ har fått lådvin. Allt går att sälja med mördande reklam, särskilt om det appellerar till modernitet, sex och förljugen jämställdhet. Samhällskostnaderna för konsumtionen ökar i varje land och tränger ut andra sociala reformer. Hur mycket sprit tål egentligen samhället? Det är den fråga som borde ställas. T.ex. i EU, av politiker som vågar ta strid för folkhälsan. Höjda minimiskatter och sänkta införselkvoter tycker jag vore en bra början. När sedan Sverige blir ordförandeland senare i år finns det ett gyllene tillfälle att kräva att EU ska nyktra till!
Läs mer om