Att arbeta och göra rätt för sig har vi sedan barnsben fått höra är viktigt. Redan Vår Herre lär ju ha sagt till Adam och Eva att de skulle tjäna sitt bröd i sitt anletes svett. Men vad är det som räknas som arbete egentligen?
Länge ansågs ju inte vård- och omsorg vara något egentligt arbete. I varje fall skulle det inte betalas som fullvärdigt arbete, med undantag för läkare förstås. Idag har vi väl kommit en bit på väg, men det finns mycket kvar att göra.
Arbetslivet har också förändrats genom åren. Många yrken som fanns för hundra år sedan är helt borta nu. I Moa Martinssons böcker talas det om mjölksurran. Det var en kvinna, ofta ung, som arbetade som piga en på bondgård och som bl a hade till uppgift att varje morgon leverera mjölk till stadsborna. Enligt Moa fick mjölksurran god insikt i hur människor i olika samhällsklasser levde.
Hon såg och hörde det mesta när hon körde runt med häst och vagn. Ett annat yrke som fanns i vår barndom var växeltelefonisten - oftast kvinnlig - som fanns i var och varannan socken och visste allt som hände i samhället. Lite märkligt eftersom det var förbjudet att avlyssna samtalen.
Idag är både mjölksurran och växeltelefonisten utdöda, men vårt behov av skvaller finns kvar. Där har vi god hjälp av skvallerpressen, som gör vad dom kan för att en fjäder ska bli en hel hönsfarm. Som om inte det var nog ska det bloggas och twittras och snackas på facebook så det står härliga till så att alla vet vad vi har för oss.
Länge trodde vi nog att arbete var något samhällsnödvändigt, men vi inser att det inte alls är så. Man kan idag få stora pengar på att blogga t ex. Det finns också hur mycket pengar som helst att tjäna på att människor inte är nöjda med sitt utseende.
Sminkannonserna fyller helsidor i pressen, kirurgin blomstrar. Krig och krigsindustri är alltid en lönande verksamhet för dem som har intresse av det, det vet vi sen gammalt.
Kanske det skulle vara en god idé att världens människor började fundera på vad det är för jobb, som verkligen behöver utföras för att vi och vårt klot ska må bra? Och på hur mycket vi är beredda att betala för att få det utfört.
I vårt land talas det ju om att vi snart får svårt att rekrytera personal till vård och omsorg. Då kan man ju fundera på om det är väl använda skattepengar att subventionera städning och läxhjälp åt fullt friska och arbetsföra medborgare.
Fler har fått jobb sägs det. Det skulle nog vara mer samhällsekonomiskt lönsamt att ge utbildning t ex för arbete inom äldrevården. Det kanske inte blir fler jobb men inte heller färre. Det går nog att korta arbetstiden, kanske det går att dela på de jobb som finns. Tiden som blir över kan vi använda till att odla grönsaker, läsa böcker och umgås med nära och kära.
Vi önskar er alla God Jul och Gott Nytt År!