Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

V-experimentet gick ganska bra

Foto: Jeppe Gustafsson / SCANPIX

Norrköping2010-05-28 03:00
Detta är en ledare. Folkbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

De borgerliga larmar och varnar för "Vänsterexperimentet" som av opinionssiffrorna att döma har goda chanser att vinna riksdagsvalet i september. Vänsterexperimentets koalition hotar jobben, ekonomin, friheten och kommer att förstöra de utrikespolitiska relationerna. Ungefär så låter det från de borgerliga agitatorerna.

Ledare
Vänsterkoalitioner är emellertid inte något helt nytt i svensk politik.

I sin bok om statsminister Nils Edén (Albert Bonniers förlag 2010) berättar Gunnar Wetterberg om vänsterregeringen 1917-1920.

Nils Edén valdes till riksdagen som "den samlade vänsterns kandidat" i Uppsala 1908. Edén var ledamot i riksdagspartiet Liberala Samlingspartiet som senare fusionerade med riksorganisationen Frisinnade landsföreningen som i sin tur blev Folkpartiet.

Men det är en annan historia.

Liberaler och Socialdemokrater hade en gemensam fiende i den tidens politiska höger. Valet 1917 skapade förutsättningar för en vänstermajoritet i riksdagen.

Edéns regering tillträdde i en turbulent och orolig tid. Världskrig pågick, hungersnöden var utbredd, risken för revolution var påtaglig, kungen intrigerade mot den spirande demokratin och Socialdemokraterna hade aldrig tidigare varit i regeringsställning.

Vänsterkoalitionen blev mycket framgångsrik. På ett skickligt sätt inleddes disciplineringen av kungamakten. Kungen hade tidigare varit fena på att genom fulspel med Högern kunna spräcka och tillsätta regeringar och statsråd. Nils Edén pressade kungen till lojalitet.

Hans regering tog också de avgörande besluten för allmän rösträtt, införde 8-timmarsdagen, genomdrev förändringar i vattenrätten som möjliggjorde byggandet av vattenkraftverk, slog vakt om Sveriges neutralitet, tog beslut som förstärkte den allmänna skolan och såg till att importen av mat och förnödenheter tog fart. Med vänsterkoalitionen fick vårt land kort sagt en av sina mest betydelsefulla reformregeringar.

n n Min avsikt är inte att driva jämförelsen mellan Sverige 1917 och Sverige 2010 för långt. Mitt syfte är enbart att erinra om att Vänsterexperimentet redan är utfört. Med påfallande gott resultat dessutom.

Läs mer om