Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Utskällda, nödvändiga bostadsområden

Det är märkligt att någonting som är väl uttänkt och fungerat bra ifrån början kan bli så fel, eller i alla fall ses som helt fel.

Norrköping2012-08-14 06:00
Detta är en ledare. Folkbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Vi tänker på det mycket utskällda miljonprogrammet, bostadsbyggandet som sattes igång på 50- och 60 talet.

Idag är det inte många som minns eller vill minnas, hur människor bodde på den tiden. Särskilt här i Norrköping var bostadsstandarden urdålig. Dessutom var det en skriande bostadsbrist. Regeringen insåg att en bra bostad är en förutsättning för ett gott liv, och miljonprogrammet sattes igång. Hus vid hus byggdes och nya bostadsområden växte upp. Ljusa rymliga lägenheter med badrum och balkong och tvättstuga i källaren. Vilken dröm för en barnfamilj att få flytta in i en sådan lägenhet från en trång och omodern bostad!

Områdena var ofta välplanerade med närhet till grönområden och service i form av ett stadsdelscentrum. Men vad hände sedan? Jo husen underhölls dåligt, lekparkerna likaså. Stora externa köpcentra byggdes, fler och fler skaffade bil och man slutade att anlita servicen i närområdet. Det skulle storhandlas istället för att handla när man behövde. Varorna, särskilt lockvaror, i de stora köpcentren var billigare, att bensinen kostade räknades inte. Inte heller räknade man med att man handlade mer än man behövde, varor som man kanske slängde, det var ju så billigt. Köp, slit och släng var parollen för dagen.

Idag hörs det ofta kritik mot miljonprogrammet. Det var fel att bygga så stora områden osv. Men vi som minns hur det var, vi vet att det var nödvändigt. Och vi minns lyckan att få flytta in i en alldeles ny lägenhet. Det som är fel är att husen inte underhållits, att städningen inte alltid var så bra och att stadsdelarnas centrum utarmats. Byggarna var ibland alltför snabba att pröva nya material som inte höll måttet, t ex flytspackel och en del betongelement. Man gick hårt åt tomtmarken för att det sågs som rationellt att hyvla bort och plantera nytt. Det blev sterilt och tråkigt och lätt att förstöra när stora barnkullar flyttade in.

Vi behöver ett nytt miljonprogram idag för att rusta upp det gamla. Det är ett enormt resursslöseri att låta husen förfalla. Kulturmärk miljonprogramsområdena, de är något vi har all anledning att vara stolta över! En bra bostad innebar en enorm förbättring i livskvalitet för många människor. De utskällda bostadsområdena är dessutom många barns hembygd och uppväxtmiljö, som i de flesta fall förknippas med en lycklig barndom, med närhet till skola och kompisar. Det är dumt att inte ta tillvara det bra som gjorts, det utesluter inte att vi kan lära oss av tidigare misstag.

Läs mer om