Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Utanförskapet slår tillbaka

Utanförskapet, enligt regeringens definition, har ökat under april och maj i år.

Utanförskapet, enligt regeringens definition, har ökat under april och maj i år.

Foto: Hasse Holmberg / SCANPIX

Norrköping2008-07-01 03:00
Detta är en ledare. Folkbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Utanförskapet var ett av alliansens starkaste trumfkort i valrörelsen 2006. De borgerliga partierna bollade med siffror där uppemot så många som 1,6 miljoner människor befann sig utanför arbetsmarknaden. Ledare
Alliansregeringen fick en flygande start. Enligt den officiella statistiken har drygt 160 000 fler människor ett arbete i dag än för två år sedan. Men nu verkar tillväxten av nya jobb ha knackat av. Utanförskapet, enligt den borgerliga regeringens definition, har rentav ökat marginellt under april och maj i år. Om ökningen är tillfällig eller inte återstår att se. Möjligheten är hur som helst mycket stor för att alliansens framgångsvapen från 2006 kommer att riktas mot dem själva 2010. Utanförskapet riskerar att slå tillbaka. Säg att alliansens partier får möta väljarna med ett utanförskap som minskat med 200 000 personer. Det är en hög siffra i sig, visst är det, det. Men i jämförelse med 1 600 000 är 200 000 inte särskilt mycket att komma med. Professorn i nationalekonomi Magnus Henrekson säger till Eko-redaktionen att han tror det blir svårt för regeringen att "komma så mycket längre" på den inslagna vägen. "Man har gjort väldigt lite när det gäller efterfrågan på arbetskraft, att göra det mer lönsamt och mer attraktivt att faktiskt anställa människor. Man måste börja arbeta på den fronten också i så fall", säger Henrekson. Baksidan av att göra det mer "attraktivt och lönsamt" att anställa människor är att det samtidigt blir enklare och billigare att avskeda människor. Regeringen har hittills inte visat något intresse av att ge sig i kast med förändringar av arbetsrätten och anställningslagarna. Alliansen har istället lagt alla sina ägg i samma korg. Förändringarna av a-kassan sjukförsäkringen och av inkomstskatten syftar till att öka utbudet av billigare arbetskraft. Den långa högkonjunkturen har gett skjuts åt utbudspolitiken. Men många tecken i tiden pekar på en ekonomisk avmattning. Regeringens problem med utanförskapet är ett exempel på en av tillvarons eviga sanningar: Framgången är havande med undergången.
Läs mer om