Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Uppmuntra oppositionen i Zimbabwe

Om några dagar är det val i Zimbabwe. Den numera ganska gamla diktatorn Robert Mugabe ser ut att kunna behålla makten också efter det. Tidigare val har varit riggade, och även om lite tyder på att detta val skulle vara annorlunda finns mer hopp om förändring.

Norrköping2008-03-26 03:00
Detta är en ledare. Folkbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Det är viktigt att uppmärksamma val även i diktaturer. För det finns opposition, och den bör västvärlden uppmuntra. Kampen för självständigheten var viktig, men fortfarande pågår kamp i Zimbabwe. Kamp för mänskliga rättigheter och mot fattigdom. Zimbabwe är ett land i kris. Förutom bristen på demokrati har landet enorma ekonomiska svårigheter. BNP har sjunkit med 40 procent sedan 1999, och förra året låg inflationen på den obegripliga siffran 100 000 procent. Arbetslösheten är drygt 70 procent och landet är det fjärde värst drabbade i världen vad gäller andelen vuxna smittade av HIV. Mugabe har två motståndare i valet. Den ena, Simba Makoni, kommer från samma parti som Mugabe själv (ZANU-PF), men tillåts såklart inte att ställa upp som representant för partiet. Istället kandiderar han som obunden. Mugabe har i media liknat Makoni vid "en prostituerad utan kunder". Eftersom nästan all media i Zimbabwe är regeringskontrollerad har detta tolkats bokstavligen av många zimbabwier. Det är naturligtvis ett enormt demokratiskt problem. Den andre kandidaten heter Morgan Tsvangirai och är ledare för det största oppositionspartiet Movement for Democratic Change. Parlamentsvalet 2005 kunde knappast anses fritt eller rättvist. Mugabe misstänks ha köpt och fifflat med röster. Sedan dess har han genomfört lagförändringar som ytterligare inskränker de mänskliga rättigheterna. Tyvärr talar lite för att detta val ska gå bättre till, men utmanarna har denna gång större öppet stöd bland folket. Det är viktigt att det finns flera som vågar höja sina röster mot Mugabes järngrepp och odemokratiska regim. Dessvärre anklagar båda motkandidaterna varandra för att minska de egna chanserna att vinna, då väljarna kan splittras i sitt röstande mot Mugabe. Men spelar det egentligen någon roll? Om Mugabe mot förmodan förlorar, skulle han avgå? Jag har svårt att föreställa mig det. Jag hoppas jag har fel, för vad Zimbabwe behöver är en demokratisk ledare som kan föra landet ur den ekonomiska misären under fredliga metoder. EU har en viktig roll här. Det finns sanktioner mot Zimbabwe genom att inte sälja vapen till landet och att Mugabe inte får resa in i EU. Den senare delen kan i och för sig diskuteras eftersom han har tillåtits göra undantag i samband med EU-toppmöten. Men EU: s dialog har helt hängt på detta eftersom viktiga länder som Sydafrika har hotat att bojkotta samtalen om Mugabe inte fått vara med. Man ska generellt vara försiktig med bojkotter eftersom handel är bra för landets ekonomi om det når folket. Men om pengarna hamnar i fel händer måste EU använda klausuler i sina handelsavtal genom att kräva respekt för demokrati och mänskliga rättigheter. Vi måste ta vårt ansvar för att hjälpa Zimbabwe att införa demokrati. Men det måste ske med fredliga medel om den ska vara långsiktig och stabil.
Läs mer om