Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Upp till kamp för korven

Norrköping2009-08-08 03:00
Detta är en ledare. Folkbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
En närstående ringer och frågar vad jag gör. "Jag lagar lite mat bara." "Ok, jag förstår, det blir korv va?" Och så ett hånskratt. Min förtjusning i korv har blivit till ett skämt i familjen. Ingen annan delar min entusiasm för korven. En är vegetarian och kan förstås inte tänka sig att äta korv. Krönika
Jag inser att vi som äter kött står inför ett etiskt dilemma. Forskningen visar att djuren vi äter är ganska lika oss. Grisar, kor och får är såklart inte särskilt annorlunda däggdjur än hundar, som det ju anses groteskt att äta på våra breddgrader. Men det är en annan historia. Nu till korven. Den förtalade. Man kan givetvis äta korv utan kött. Korv är ett gammalt nordiskt ord som ungefär betyder böjd stump. Den kan man fylla med malda sojabönor om man vill. Det är dock inget jag föredrar. Ordet korv på en meny säger i själva verket inte ett dugg om vilken rätt som ska serveras. Bara just att den ser ut som en böjd stump. Korv nämns i Homeros Odyssén. Det är sådant jag läst mig till för att vid middagar kunna försvara valet av huvudrätt. Men Sverige är inget korvland. Här är korv något man klämmer i pausen på Parken. Eller lägger på grillen i sista minuten. Många tycks inte ha förstått att det tar en stund att grilla en bratwurst eller en chorizo. Karrén eller laxen blir ju klar på ett kick. Men den tjocka korven kräver sin tid för att smaken ska komma fram. Det är varmkorven som förstört ryktet för korv i vårt land. Den som gjorts på det som annars gått i soptunnan på slakterierna. Produkter fyllda med E-nummer och en massa kemikalier. Det krävs mikroskop för att hitta något kött i dem. En vegetarian skulle kunna äta en sådan korv utan större samvetskval... Den svenska varmkorven är en, alltmer avlägsen, släkting till en klassisk korv. Wienerkorven. Eller Frankfurter som den heter i - Wien. I Frankfurt heter den wienerkorv. Prinsessan Sibylla gjorde den populär i Sverige, därav varumärket Sibylla. Men Sverige är alltså inget korvland. Även om det finns svenska specialiteter. Falukorv är namnskyddat och får inte innehålla vad som helst. Och jag känner en smålänning som kan åka flera mil för att köpa isterband med den rätta syrligheten. Det är dock i Centraleuropa man hittar de verkliga delikatesserna. Jag var nyligen i Ungern och där är det självklart att det finns korv på menyn på krogarna, även de lite finare. Oerhört smakrik korv som kan blandas i grytor och används i matlagning på alla möjliga sätt. Tyskland, Frankrike och Italien är stora korvländer. Alla med sin egen variant av salami t ex. Även britterna har faktiskt gedigna korvtraditioner. Fläskkorvar kryddade med salvia och korvar med hjortkött. Sedan ett par år finns det en butik på Kungsholmen i Stockholm som just säljer engelska korvar. Och lyxkrogen Riche har haft särskilda korvdagar. Korven som en kulinarisk läckerhet som tar plats i den fina salongen. Det är dags att sluta förtala den böjda stumpen. Det var bara det jag ville säga.
Läs mer om