Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Tuffare kontroll av EU:s pengar

Norrköping2008-03-31 03:00
Detta är en ledare. Folkbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
En av EU-parlamentets viktigaste uppgifter är att kontrollera EU-kommissionens förvaltning av EU:s pengar. Det gör vi bl a genom årlig prövning av om kommissionen ska få ansvarsfrihet, grundad på en revision av EU:s revisionsrätt. Debatt
Nej till ansvarsfrihet är i praktiken detsamma som att kommissionen måste avgå. Det hände 1999 efter diverse bedrövliga fiffelaffärer högt upp i kommissionen. Tyvärr har det ofta gått politik i prövningen. EU-motståndare använder den till att slå mot EU, snarare än det den ska vara till för - att åstadkomma bättre hantering av skattebetalarnas pengar, och ökad öppenhet. EU-anhängare har i gengäld pressats till att försvara EU-systemet, snarare än att själva engagera sig i en kritisk granskning. I år börjar vi äntligen komma vidare från dessa låsningar. Revisionsrätten har även för årets granskning (som avser 2006) framfört en hel del kritik. Nu handlar det inte om fiffel på central EU-nivå, utan om brister i hantering och kontroll av främst strukturfonderna och projekt i Irak och Afghanistan. Ca 12 % av regionalfondsmedlen borde inte ha betalats ut eftersom reglerna för att få stöd inte är uppfyllda. Det kan t ex handla om att man har struntat i upphandling (och hur det då går till när någon får ett kontrakt kan man ju undra). Ansvarig för detta känsliga ärende är den unge danske s-kollegan Dan Jörgensen. Han har varit tydlig: Vi säger nej till ansvarsfrihet, om vi inte får en klar skärpning av hur EU:s pengar hanteras och kontrolleras! Nu har han nått resultat! Bl a genom att Margot Wallström har engagerat sig i frågan har kommissionen tagit fram en aktionsplan mot bristerna bl a i strukturfondssystemet, liksom man tidigare har gjort inom jordbrukspolitiken som nu hanteras mycket bättre. Planen innebär bland annat att: n n man kommer att bli tuffare på att felaktigt utbetalda medel ska krävas tillbaka; n n man ställer krav på medlemsstaterna att redovisa sina kontrollinsatser och utfärda en nationell revisionsförklaring för landets egen förvaltning av EU-medel; n n alla brister som revisionsrätten pekar på ska åtgärdas inom sex månader. Politiskt sett är det viktigt att visa att inte bara EU-motståndare är kritiska. Detta offensiva jobb, som har gett bättre resultat än på många år, har letts av de EU-vänliga socialdemokraterna Dan Jörgensen, dansk rapportör, och Herbert Bösch, österrikisk utskottsordförande. I kommissionen har framstegen letts av den estniske liberale kommissionären Siim Kallas, ansvarig för budgetkontrollen, samt Margot Wallström, ansvarig för relationerna med Europaparlamentet. Det handlar dock inte bara om MER kontroll, utan också om bättre kvalitet i kontrollen. Vi som sysslar med EU:s pengar har massor av exempel på hur EU:s revisorer är ohyggligt noggranna med att EU inte betalar fler koppar kaffe än antalet personer som står på deltagarförteckningen till ett möte, medan få ens ställer frågan vad t ex EU:s strukturfondsmiljarder ger för resultat i form av nya jobb osv.
Läs mer om