Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Tuffa tag mot apoteksförslag

Foto: Claus Gertsen / SCANPIX

Norrköping2008-04-10 03:00
Detta är en ledare. Folkbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
I morgon kan det bli kämpigt att ta sig in på Apoteket på Vilbergens Centrum i Norrköping. Risken finns att en PRO-aktivist har kedjat fast sig i entrédörren! Pensionärernas riksorganisation - PRO - är motståndare till avregleringen och försäljningen av det statliga Apoteksbolaget. PRO har lämnat in ett kritiskt men stillsamt och "normalsvenskt" remissvar på det utredningsförslag som ligger till grund för den kommande Apotekspolitiken. Men PRO nöjer sig inte med att skriva remisser och att göra uppvaktningar i regeringskansliet. På ett antal platser i landet går pensionärerna till direktaktion utanför Apoteken. Vilbergen är en av de utvalda Apoteken där medlemmar från PRO kommer att visa sitt missnöje.Huruvida Vilbergspensionärerna kommer att kedja fast sig vid Apoteket är ännu något osäkert. Men klart är att PRO kommer att bilda en mänsklig "försvarskedja" i Vilbergen. I morgon är sista dagen för den som vill lämna remissvar på Apoteksmarknadsutredningens förslag. PRO vill ge extra tyngd åt sina kritiska synpunkter genom att agera direkt ute vid Apoteken.Och här och där kommer alltså en och annan erfaren PRO - medlem att bokstavligt kedja fast sig vid apoteket. PRO är inte bara Sveriges största samhällspolitiska folkrörelse. De är tuffa också. Seniorernas kritik riktar in sig på några svaga punkter i Apoteksmarknadsutredningens förslag.PRO kräver bl a ett tydligt regelverk för finansieringen av "olönsamma apotek i glesbygden". I sitt remissvar påminner Pensionärsorganisationen om den ordning som gällde före 1971 - då det statliga Apoteksbolaget AB bildades. PRO skriver att "då ägdes apoteken av enskilda apotekare som samverkade i det som hette Apotekarsocieteten. Där fanns ett solidariskt avgiftssystem för att ekonomiskt stödja apoteken i glesbygd." PRO pekar i detta sammanhang på en uppenbar brist i Apoteksmarknadsutredningens förslag. De vinster vad gäller tillgänglighet, priser och kundanpassning som förmodligen kan uppnås i städerna om apoteken avförstatligas, ska givetvis inte betalas med urholkad apoteksservice på landsbygden. Personligen anser jag att staten borde ha avstått från förstatligande av apoteken. Branschen är som klippt och skuren för kreativa företag. Förr i tiden var företagen oftast väldigt små och lokala. Idag är de flesta apoteksbolagen stora och globala. Men stort eller smått kvittar lika. Licensen att bedriva apoteksrörelse måste villkoras med något slags ansvarsförbindelser för hela apoteksrörelsen. Det har PRO rätt i. Jag har inget behov av att köpa hela PRO:s kritikpaket mot avförstatligandet av apoteken. På en del punkter överdriver de i mina ögon fördelarna med statligt ägande. Men vara hur det vill med den saken. Debatten är fri och åsikterna flödar. Jag imponeras hur som helst av PRO:s vitalitet och kampvilja! Vem trodde att vi skulle få se PRO are som protesterar genom att bilda försvarskedjor och kedja fast sig utanför apoteken?
Det är strongt, det är kul och det är upplyftande.
Gammal är äldst som farmor sa.
Läs mer om