Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Trygghetsboende het fråga i Norrköping

Frågan om byggandet av trygghetsboenden i Norrköping har varit diskuterad i kommunfullmäktige både en och annan gång under de senare åren, nu senast den 31 maj. Ansvarigt kommunalråd visade sig inte ha större kunskap i frågan.

Norrköping2012-07-04 06:00
Detta är en ledare. Folkbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Denna typ av boende måste skiljas från seniorboenden. I seniorboenden kan man bo från 55 års ålder. Just nu säljs de 29 lägenheterna i Norrköpings första Bonum Seniorboende av Riksbyggen..

Trygghetsbostäderna upplåtes till personer som har fyllt 70 år och finns i form av hyresrätt, kooperativ hyresrätt eller bostadsrätt. Där ska finnas utrymme för de boendes måltider, samvaro, hobby och rekreation. Trygghetsvärden ansvarar för det sociala innehållet och erbjuder hjälp i olika situationer. Trygghetsboendet är ett ordinärt boende med utökad service och inte ett vårdboende. Det krävs inget beslut från någon av Vård- och omsorgskontorets handläggare. Kommunen bygger inte trygghetsboenden men upplåter mark till byggnation. Kommunen anställer också trygghetsvärdarna.

Många äldre vill välja att ändra sitt boende. Husen och trädgårdarna känns för arbetskrävande. De drabbas av olika smärre funktionshinder. En del blir ensamma och ser många problem i detta. Trygghetsboende överbygger glappet vanligt boende och äldreboende. Det har visat sig att antalet äldre som flyttar in i äldreboende är dubbelt så högt om de kommer från vanligt boende än från andra boendeformer.

I Norrköping innehåller tillskapandet av trygghetsboenden större sprängstoff än man i förstone tänker på. Här som de flesta kommuner står man inför en ålderspuckel. Kommunen har problem med befintliga äldreboende, som inte uppfyller föreskriven standard. Sandbyhovområdet är delvis utdömt och Lennings sjukhem har förvandlats till korttidsplatser.

Norrköpings kommun har inte tagit ställning till om man ska använda det statliga investeringsbidrag som finns att söka. Ansvarigt kommunalråd från vänsterpartiet ansåg i debatten i augusti 2010 att det inte var aktuellt med ansökan. Det finns fortfarande möjlighet att söka och påbörja byggprojektet före den 31 december 2014. Det är även möjligt att förvandla existerande bostäder till trygghetsboende. Vid fullmäktigemötet den 31 maj kom man fram till att ordförande i Stadsplaneringsnämnden och ordförande i Vård- och omsorgsnämnden skulle påbörja samtal i frågan.

Vi moderater i Vård- och omsorgsnämnden tror på tillskapandet av trygghetsboende i Norrköping. Vi ser en stor mänsklig vinst i boendeformen. Ensamheten bland äldre är stor och kan vara förödande. Livskvaliteten beror för de flesta på gemenskap och trygghet i sin situation. Oron bland anhöriga som inte sällan bor på annan ort minskar. För kommunen finns det också en ekonomisk vinst. Vi kommer att följa upp frågan i nämnden och verka för att även Norrköpings kommun får trygghetsboenden. Det finns många äldre som är intresserade.

Läs mer om