Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Tobé satsar på (m)odern skola

Tomas Tobé (M) vill skolmognadstesta sexåringar, arbetsmarknadsanpassa gymnasieutbildningarna och sända Sveriges bästa lärare till de 39 sämsta grundskolorna i landet. Det är ingen slump.

Norrköping2012-06-26 06:00
Detta är en ledare. Folkbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Tomas Tobé (M) är ny ordförande i riksdagens utbildningsutskott. Han är dessutom nybakad ordförande för moderaternas interna arbetsgrupp i skolfrågor. Den blott 34-årige Gävlebon har gjort något av en kometkarriär i moderaterna. Han valdes in i riksdagen 2006. Efter valet 2010 utsågs han till ordförande i arbetsmarknadsutskottet. Och för några veckor sedan blev han ordförande i utbildningsutskottet.

Under sina få år i riksdagen har han även hunnit med att vara näringspolitisk talesperson för moderaterna, väljas in i partistyrelsen, bli utsedd till årets homo och till alliansens mest företagsvänliga riksdagsledamot. Kontakterna hemma i valkretsen tycks han också sköta med bravur. 2006 var han endast ett fåtal röster ifrån att bli personvald. 2010 var det inget snack om saken. Han fick över 4000 personröster och hade kryssats in till riksdagen om hans parti inte redan hade placerat honom högst upp på valsedeln. Den dag då Fredrik Reinfeldt beslutar sig för att sluta som partiledare är Tomas Tobé en av de starkaste kandidaterna att efterträda honom.

När Tomas Tobé skiftar fokus i politiken - från arbetsmarknad och till utbildning - så är det ett uttryck för karriärplanering. Vilket är intressant i sig. Moderaterna sällar sig till rader av partier som gärna vill utmana folkpartiet om rollen som bästa skolparti. Moderaterna och Tomas Tobé anser uppenbarligen att det finns mer möjliga vinster i skolpolitiken än vad Folkpartiets Jan Björklund mäktar hämta hem. I en intervju med Gävletidningen Arbetarbladet häromdagen fick Tobé frågan om hur överens han är med regeringens utbildningsminister. Tomas Tobé svarade att han och Björklund "nog är överens" om de stora dragen men tillade att "jag kanske står för en lite modernare skolpolitik, jag är till exempel mer för läsplattor än vad han är, som är mer för katederundervisning".

Det är ingen slump att Tomas Tobé säger det han säger. Jan Björklund har på många sätt varit en ivrig reformator av svensk skola. Mycket har varit bra och präglats av ett slags sunt förnuft. Björklunds dilemma är emellertid att han har ett otvetydigt drag bakåt i sin utstrålning. I någon av de senaste stora SCB-undersökningarna visade det sig t ex att Folkpartiets skolpolitik fick mycket låga poäng hos de yngre väljarna. Starkast stöd hade Björklund i väljargruppen 65 år och uppåt. Jan Björklunds avfärdande av mer moderna och individanpassade inlärningsmetoder som "flum" stöter bort avsevärt fler än vad han vinner.

Tomas Tobés konkreta förslag från i går fick snabbt mothugg från S, V och FP. Det tror jag han kan leva med. Hans uppdrag nu handlar inte om majoriteter i dagens riksdag. Hans uppdrag är att göra M och alliansen mer modernt i skolfrågan.

Läs mer om