Vi i Byggnads vill att Svenska fotbollförbundet uppmanar Uefa att det vid idrottsarenors byggen också ska finnas avtal som reglerar skäliga löner och arbetsvillkor. Det svenska landslaget borde ha haft en svart armbindel vid första matchen för att minnas och hedra de förolyckade byggnadsarbetarna.
Vid byggena av arenor till Fotbolls-EM i Ukraina har hittills 14 byggnadsarbetare dött i olyckor. De ramlar ner från ställningar, får saker som rasar över sig och får livshotande elstötar då de jobbar med elinstallationer. Dessutom har byggfacket registrerat 5500 olyckor. Många av dem jobbar utan kontrakt och har därför inga försäkringar.
Som sagt. Åtta av dödsolyckorna har skett på Kievs stadion där Sverige spelar sina matcher. Vem är då ansvarig för detta? Vid arenabyggena i Polen och Ukraina tvingades många byggnadsarbetare
jobba mer är heltid - för halva lönen. Alternativet var att gå arbetslös.
Uefa slår ifrån sig med att de inte går in i internationella angelägenheter. Samtidigt stoltserar de med att de har en värdegrund i form av elva stadgar som de informerar om sin hemsida. Bland annat står det att läsa att Uefa och deras medlemsorganisationer är engagerade i gott styre; god samhällsstyrning innebär öppenhet, demokrati, transparens och ansvar.
Ukrainas byggfack och internationella fackförbund har bett Uefa att ta sitt ansvar. Vasyl Andrejev, ordföranden för det ukrainska byggfacket, menar att det är synd att Uefa inte kan ge två minuter för att officiellt stå upp för arbetarna. De vill att Uefa ska yttra sig för byggjobbarnas rätt till säkerhet under byggandet av arenorna. Uefa har kallt svarat att de inte lägger sig i värdländernas interna angelägenheter.
I FN-organet ILO har regeringar, arbetsgivare och fackföreningar gemensamt skapat ett regelsystem. Dessa regler finns i så kallade konventioner. I en särskild markering har ILO förklarat att schysta villkor på jobbet är en förutsättning för hållbar utveckling. Förklaringen finns i den så kallade Decent Work-agendan.
Byggnads tillsammans med de andra fackförbunden Elektrikerna, GS-facken och Målarna har ställt krav på idrottens organisationer som Uefa, Fifa och IOC att de infogar sig i ILO:s: s regelverk för hållbar utveckling i sina krav på arrangörsländerna. Även den svenska idrottsrörelsen utmanas att tillsammans med byggfacken driva kraven på schysta villkor inför, under och efter de stora idrottsfesterna.
Vi är övertygade om att ni, precis som vi, tycker att 20 förolyckade är 20 för många. Alla, också de som bygger för er, ska få tillfälle att njuta av spelet och lekarna. Vi vill tillsammans med er driva på för;
* Rätten att organisera och förhandla
* Anständiga arbetsvillkor
* En lön som det går att leva på
* Noll arbetsplatsolyckor
* Yrkesutbildning och yrkesutveckling
* Förebyggande hälsovård
Det är våra krav. Ställer ni upp?