Björklund hävdade att Socialdemokraterna i de tre städerna vill att eleverna ska bestämma över lärarnas löner. Därefter strimlade han denna märkliga uppfattning och konstaterade att lärarnas auktoritet och skolans kunskapsuppdrag underminerades av dessa (S)tolliga kommunalpolitikers framfart.
Så vitt jag förstår finns inga som helst planer på att införa elevbeslutade lärarlöner i de tre städerna. Björklund hårdvinklar å det grövsta lokala projekt som syftar till att undersöka för- och nackdelar med mer resultatstyrda löner för lärarna. Att väga in elevernas uppfattningar om lärarnas insatser är en självklar del i dessa projekt. Ingen seriös debattör - eller för den delen Jan Björklund - kan väl på allvar hävda att elevernas synpunkter skulle vara oviktiga i sammanhanget?
Lärare har viktiga, svåra och ibland utsatta arbeten. Alla som någon gång undervisat människor i grupp vet att arbetet i vissa grupper är svårare än i andra. Alla som någon gång varit deltagare i en grupp som undervisas av lärare vet också att det är stor skillnad på lärare och lärare. Undervisning och lärande bygger på interaktion mellan lärare och elever. Ibland går helt enkelt inte elever och lärare ihop.
En lärarens kompetens är inte statiskt generell. Kompetensen varierar med uppgiftens art, elevsammansättningen, kollegornas insatser och med skolans ledarskap. En lärare kan utföra storverk i en grupp. Samma lärare kan komma till korta i en annan grupp. Lärarnas löner sätts i centrala avtal. En mindre del av löneutvecklingen påverkas av värderingar av lärarens aktuella arbetsinsatser.
Att lyssna in och väga av elevernas uppfattningar och synpunkter är en naturlig del av dessa värderingar. Varje skola är till för just de elever som här och nu finns på just den skolan. Vore jag huvudman för en skola skulle jag vara ytterst angelägen om att matcha elever och lärare på bästa möjliga sätt för att öka chansen att min skola lever upp till kunskapsmålen i läroplanen. Jag skulle definitivt vara uppmärksam på elevernas reaktioner på lärarnas arbetsinsatser.
n n Tig, lid och lyd var kanske elevens lott i den forna och auktoritära skolan som verkade i ett auktoritärt samhälle. Jag påstår inte att Jan Björklund vill tillbaks till tigandets och lydandets samhälle. Jag kan dock inte komma ifrån att Björklunds perspektiv på elevernas roll i skolan gör mig något betänksam om hans färdriktning.