Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Tar klivet rakt in i arbetslösheten

Norrköping2009-05-28 03:00
Detta är en ledare. Folkbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Var fjärde ung person är arbetslös. Sverige har därmed den näst högsta ungdomsarbetslösheten i hela Europa. Snart tar en mycket stor årskull studenten. Vita mössor, björkris och ballonger. Men det kommer att vara svårt att tro på sångerna om studentens lyckliga dagar i ett Sverige där vi vet att klivet från gymnasieskolan för många leder rakt in i arbetslöshet. Debatt
Vi socialdemokrater vill ge ungdomsgenerationen en chans. En chans till jobb eller utbildning, inte passivitet och hopplöshet. Vi vill skjuta till 300 miljoner kronor i stimulans till de kommuner och landsting som ordnar sommarjobb. Det innebär att 90 000 personer i hela Sverige kan sommarjobba i en månad om kommunerna står för halva kostnaden. En månad av praktik, arbetslivserfarenhet och nya kontakter istället för en månad av sysslolöshet. Vi vill också erbjuda sommarundervisning för studenter utan grundläggande behörighet, så att de kan läsa upp sina betyg, eftersom vi vet att det är särskilt svårt att komma in på arbetsmarknaden för dem som saknar slutbetyg. I samband med undervisningen ska de också erbjudas karriär- och studievägledning. När jobbkrisen förvärras drabbas även unga välutbildade hårt. Därför vill vi genomföra en särskild jobb- och praktiksatsning på statliga myndigheter riktad till de unga som är på väg att avsluta sina studier. Andra åtgärder som ger unga en chans att komma in på arbetsmarknaden är att införa ett första-jobbetavdrag där arbetsgivare som anställer en ung person som varit långtidsarbetslös får göra ett skatteavdrag på två tredjedelar av lönen under maximalt tolv månader. Trots en dyster arbetsmarknad finns det alltså en mängd konstruktiva åtgärder som kan göras för att mildra ungdomsarbetslösheten. Men vad gör regeringen? Lånar pengar för att genomföra skattesänkningar för höginkomsttagare men beter sig som om det inte existerade något handlingsutrymme när det gäller att motarbeta arbetslösheten hos unga. Regeringen hade jobben som ett vallöfte men visar inget intresse av att uppfylla det de lovade. Deras passivitet i frågan är ett svek mot ungdomarna och att inte aktivt agera för att bryta ungdomsarbetslösheten är cyniskt på ett sätt som vi socialdemokrater aldrig kan acceptera. Men det är också viktigt att komma ihåg att ungdomsarbetslösheten inte enbart är en nationell fråga. Vi vill arbeta för att minska arbetslösheten hos unga i hela Europa. För att det ska vara möjligt krävs en röd politik med aktiva insatser. Därför är det så viktigt att du som känner för jobben och de unga, för Sverige och Europa, röstar i valet till Europaparlamentet. Förtidsröstningen har redan börjat, nu har du fram till den 7 juni på dig att hjälpa oss att göra skillnad. Ta ställning för en politik som sätter jobben först och som vill ge ungdomsgenerationen en chans till framtidstro, inte framtidsoro.
Läs mer om