Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Ta inte friheten för given

Norrköping2007-10-01 01:05
Detta är en ledare. Folkbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Frihet är det bästa ting som sökas kan all världen kring, den frihet rätt kan bära. Så står det i biskop Thomas? Frihetssång, som många av oss sjöng i skolan. Ja, det är allt något som vi bör fundera över. Lyckligtvis har vi stor frihet i Sverige, t ex rätt att öppet tala om vad vi tycker, både i ord och skrift. Den friheten måste vi vara mycket rädda om, för den bildar grunden för ett öppet, demokratiskt samhälle. "Med frihet följer ära", skriver biskopen också och det stämmer. Sverige har gott rykte i världen, bättre än många förstår, eftersom vi tar friheten för given. Ändå är det inte långt till länder där människor måste vara försiktiga med vad de tycker. I stora delar av världen råder det förtryck, politiskt eller religiöst, och frispråkiga personer kan straffas hårt.Vi kan sitta i vår trygga lilla vrå av världen och oja oss över allt elände som finns, alla underliga idéer, och kanske rentav känna oss lite mera civiliserade, men det ändrar inte tillvaron för dem som förtrycks och skräms till tystnad. Tyvärr har den rika västvärlden aktivt bidragit till mycket av fattigare länders problem och pågående krigföring gör sannerligen inte saken bättre, tvärtom, det skapar hat. Det finns mer än nog av vanvett utan att vi i Sverige bidrar till att öka det..En viktig rad i Frihetssången är "den frihet rätt kan bära." Vi menar att det betyder ansvar. Frihet utan ansvar är ju lika med egoism och översitteri, den starkares frihet och alltså inte annat än förtryck. Det kanske en eller annan borde fundera över, t ex tecknare som tycker det är angeläget att håna Muhammed. I tryckfrihetens namn ska de alltså ha rätt att kränka andra människor. Såvitt vi vet är det inte tillåtet att förolämpa sina medmänniskor med ord eller skrift. Även om man inte själv tror på högre makter borde man kunna inse att andra gör det och visa respekt. Om inte annat kan man kanske inse att miljontals människor vill bestämma själva över vad de vill hålla heligt och att de inte vill bli hånade för det. Det är väl också en mänsklig rättighet, eller hur?Det finns en ännu allvarligare aspekt. I många år har världen pinats av att fanatiska grupper utövar terrordåd. Det är förfärligt och obegripligt att människor kan hata så intensivt att de offrar både sitt eget liv och andras. Men inte är det särskilt välbetänkt att öka hatet. Om en människas rätt att publicera material, som väcker vrede, leder till att andra människor skadas eller får sin trygghet hotad kan man ju undra om inte friheten blev alltför dyr. Ska tecknarens frihet väga tyngre än människors liv, kanske rentav hans eget? Ska tidningars rätt att publicera vara viktigare än diplomati? Ska vi öka hatet eller försöka överbrygga konflikterna som plågar så oerhört många?Alla som är måna om yttrande- och tryckfrihet behöver fundera över konsekvenserna av att man provocerar, vems frihet som är viktigast och vem som kan få lov att betala kalaset..
Läs mer om