Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Ta åldersdiabetes på allvar

Norrköping2007-09-21 01:05
Detta är en ledare. Folkbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Typ 2 diabetes är en sjukdom som för det mesta utvecklas långsamt och successivt och blir värre med tiden. Alltför ofta har de patienter som upptäcks av vården redan börjat få följdskador. Det kan t.ex. handla om förändringar i ögonens små blodkärl som leder till sämre syn, nedsatt njurfunktion eller fotsår. Symptomen är ofta diffusa; man känner sig trött och hängig, kissar mycket och går upp i vikt. Men diagnosen är lätt att ställa - ett stick i fingret och en enkel avläsning i en blodsockermätare. Debatt
Mer behöver göras för att både vården och allmänheten ska uppmärksamma och ta denna folksjukdom på allvar. Här finns också stora folkhälsovinster att göra genom ett förebyggande arbete. Sättet vi lever på har stor påverkan på om vi får sjukdomen och hur den utvecklas. PRO kommer därför i samarbete med ABF, läkemedelsföretaget MSD att under hösten genomföra en omfattande studiecirkelverksamhet som kombineras med möten och informationsinsatser kring typ 2 diabetes. Vi vill på det sättet hjälpa till att sprida kunskap för att ge PRO-medlemmar verktyg att förebygga och handskas med sjukdomen. Inte minst handlar det om att kunna föra en bra och öppen dialog med hälso och -sjukvården. 300 000 svenskar har fått diagnosen; typ 2 diabetes, men man räknar med att minst lika många har sjukdomen utan att ha fått någon diagnos eller behandling. Mörkertalet är med andra ord mycket stort. Och faktum är att färre än hälften av dem som får en läkemedelsbehandling för att normalisera sina blodsockervärden når en bra nivå på sitt blodsocker. Diabetes är den tredje största dödsorsaken i Sverige idag. Ofta är det följdsjukdomarna såsom hjärtinfarkt och slaganfall som förkortar livslängden. Patienter med typ 2 diabetes har två till fyra gånger högre risk att få hjärtinfarkt och slaganfall än resten av befolkningen.I första hand är det äldre som drabbas av typ 2 diabetes. Hälften av alla kända diabetiker är över 65 år och diabetes förekommer hos 20 procent av dem som är över 80 år. Det finns en oroväckande global trend med en mycket kraftig ökning av diabetes och även här i Sverige finns denna trend. Typ 2 diabetes kryper ner i åldrarna och allt fler får sjukdomen. Kraftfulla insatser behövs för att uppmärksamma och sprida kunskap om typ 2 diabetes bland såväl patienter och medborgare som hos hälso- och sjukvården. Genom vårt upplysningsarbete hoppas vi kunna dra vårt strå till stacken.
Läs mer om