Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Svenska vapen i krig

Robot 70.

Robot 70.

Foto: Björn Larsson Rosvall / SCANPIX

Norrköping2009-07-30 03:00
Detta är en ledare. Folkbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Svensktillverkade pansarvärnsvapen har hittats hos Farc-gerillan i Colombia. Colombia är inte en godkänd kund för svensk vapenindustri. Enligt uppgift från vapentillverkaren Bofors kommer vapnen från en leverans till grannlandet Venezuela för 20 år sedan. Vapenhandel är alltid ett hett ämne i Sverige. Det är inte så konstigt. Det uppstår sällan någon ljuv harmoni när ett litet fredligt och neutralt land mixas med en omfattande vapenexport. Robotar, gevär, stridsfordon och stridsflygplan är inte vilka varor som helst. Många av dem är förvisso teknologiska underverk; väl värda att yvas över för en industrination med anor och ambitioner. Vapen har dock den egenheten att de köps för att vid behov användas mot mänskliga mål. Burdust uttryckt är vapnens yttersta mission att döda människor. Vapen är begärliga produkter. För den som väldigt gärna vill ha tag i vapen finns det en omfattande och illegal vidareförsäljningsmarknad att handla på. Den svenska vapenhandeln är omgärdad av ett omfattande regelverk. ISP - Inspektionen för strategiska produkter - har ansvaret för att svenska vapen säljs på rätt sätt och till godkända kunder. Jan-Erik Lövgren är generaldirektör på ISP. Tidigare i veckan sa Lövgren till Ekot att myndigheten ser "ytterst allvarligt" på det som skett. Tomas Samuelsson är vd på Saab-Bofors-Dynamics (som bolaget heter nu för tiden). Även han beklagar att vapnen hamnat i orätta händer: "Det är alltid tråkigt när sådant här sker", sa Samuelsson till Eko-redaktionen. I det tidiga 1990-talet råkade jag själv in i en situation där jag fick humma fram ursäkter för att svenska vapen påstods ha hittats hos otillåtna användare. Jag var riksdagsledamot och deltog i en halvofficiell tremannadelegation som besökte Kroatien. Inbördeskrig rasade i det forna Jugoslavien. Ute vid ett frontavsnitt i närheten av Zagreb leddes jag in till en provisorisk presskonferens. Kroaterna hade beslagtagit svenska Carl Gustaf robotvapen hos de serbiska/jugoslaviska fienderna. Sverige beskylldes för att ha tagit ställning för serberna i konflikten. På knagglig engelska förklarade jag att så inte alls var fallet. Vapnen härrörde säkerligen från tidigare leveranser till Jugoslavien - eller till något annat land varifrån de senare olagligt sålts vidare Jag avslutade med att konstatera att vapen har en tendens att dyka upp där de efterfrågas. Och så är det. Vapen - även om de tillverkas i små fredsälskande länder som Sverige -- är insatsvaror i krig.
Läs mer om